KÜLFÖLD

Egyszerre kapta el az influenzát és a koronavírust egy férfi

Mind az influenzát, mind a koronavírust elkapta egy olasz férfi Romániában. Rokonlátogatóban volt, amikor jelentkeztek nála a tünetek és az orvosok nem tudták egyértelműen megállapítani, melyik betegségben szenved, ezért tesztelték mindkettőre.
  • Szerző: Ripost

Kiderült: mindkét vírus jelen van a szervezetében! A férfit most a Buzau megyében, Ramnicu Sarat város kórházában kezelik, az állapotáról nem közöltek információt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: spitalrms.ro

Bár ez az eset most még különlegesnek számít, sajnos az influenzajárvány kezdetével egyre gyakrabban előfordulhat.

„A két betegség bevezető tünetei nagyon hasonlóak és mindkettő szövődménye lehet tüdőgyulladás„ – mondta el a -nak dr. Bense Tamás családorvos. „Ugyanakkor a koronavírusnak hosszú távú súlyos hatásai is lehetnek, később jelentkezhetnek szív- és tüdőbetegségek. Önmagában a két vírus külön-külön is szükségessé teheti az intenzív terápiát, a lélegeztetőgép alkalmazását, de az influenza által legyengített szervezet nehezebben birkózik meg a koronavírussal, és fordítva.”

Szlávik János infektológus is beszélt korábban az influenzajárvány és a koronavírus-járvány kölcsönhatásairól, mindenkinek ajánlva, hogy az influenza elleni oltás felvételével csökkentse a kockázatot.

„Nem gyakran, de előfordult, hogy egy beteg mindkét vírust elkapta, ami sokkal súlyosabb lefolyású betegséghez vezetett, mint amilyet a két vírus külön-külön okozna, és duplájára nő a halálozási arány„ – mondta a szakember.

Fotó: Shutterstock

Máig minden háziorvos és üzemorvos megkapta az influenza elleni védőoltást, időpontot kell kérni, az oltás idén mindenki számára ingyenes.

Müller Cecília arra kérte a koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozókat, hogy éljenek az idén mindenkinek ingyenesen biztosított védőoltás lehetőségével. Javasolta: telefonon keressék meg háziorvosukat, akitől olyan időpontot kapnak, amikor a váróteremben.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?