Létrehozva: 2021.02.27.

Éjszakai oltási tervet kell kidolgoznia a brit kormánynak a muszlimok miatt

A ramadán komoly fejtörést okoz a szigetország egészségügyi hatóságainak.

Szerző Gaál József

A The Telegraph információi szerint a Boris Johnson vezette brit kormány egy éjszakai oltási programot tervez bevezetni ideiglenesen a ramadán ideje alatt, mivel félő, hogy az 1 hónapig tartó böjt során a muszlimok döntő többsége nem lesz hajlandó felvenni az koronavírus elleni védőoltást.

Ramadán az iszlám holdnaptár 9. hónapja, amely alatt a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek. A hívőknek 30 napos böjtöt kell tartaniuk, amitől a test és a lélek megtisztulását várják. Napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, a nemi kapcsolattól, kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat, a pletykát. Felmentést csak a 14 éven aluli gyermekek, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, a csatában harcolók és a betegek kapnak. Mivel a böjt a nap járásától függ, északabbra fekvő országokban akár hajnali három órától este kilencig is érvényesek lehetnek a tilalmak. A ramadán idén április 12-én kezdődik, és május 12-én ér véget.

A Brit Iszlám Orvosi Szövetség (BIMA) február végén egy közleményben kijelentette, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel az Egyesült Királyságban engedélyezett a Covid-19 oltóanyag felvétele, az nem érvényteleníti a ramadán alatti böjtöt. Chluh Chauhan, a szervezet elnöke úgy fogalmazott, hogy az iszlám egyik meghatározó eleme az élet védelme, ezért ő határozottan arra kér mindenkit, hogy oltassa be magát a ramadántól függetlenül.

A brit egészségügyi hatóság azonban attól tartanak, hogy a muszlimok többsége ennek ellenére sem lesz hajlandó beadatni magának a koronavírus-vakcinát napközben a ramadán alatt, ezért számos oltási központ lesz éjjel is nyitva miattuk.

Az Egyesült Királyságban élő muszlim kisebbség immunizálása kiemelt prioritást élvez a szigetországban, ugyanis egy napokban közzétett jelentés szerint az összes etnikai csoport közül a pakisztáni és a bangladesi lakosság körében a legmagasabb a Covidhoz köthető halálozás társadalomarányosan.

A hivatalos adatok szerint a 70 év feletti dél-ázsiaiak körülbelül 75 százaléka kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, szemben az idős fehér emberek 90 százalékával. Szakértők szerint ez a jelentős különbség a kormánnyal szembeni bizalmatlanságnak, a közösségi médiában terjedő álhíreknek és a kommunikációs akadályoknak köszönhető.

A brit kormány egyébként rengeteg erőforrást csoportosított át annak érdekében, hogy növelje az oltási hajlandóságot a kisebbségek körében. A kabinet 43 etnikai kisebbségnek fenntartott tévécsatornával és 14 különböző rádióval dolgozik együtt, melyeken keresztül összesen 9 millió embert érnek el az országban. Emellett a BBC videókat készít arab, urdu, pandzsábi, tamil, gudzsaráti és silheti nyelveken a vakcina pozitív hatásairól. Sőt, vallásos személyiségekkel és kisebbségi influencerekkel is kötöttek reklámszerződéseket.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

hirtv.hu

Embert gázolt a metró Budapesten

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Egy korty kávét ivott a nő a reptéren, pillanatokkal később haldoklott

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni

KÜLFÖLD

„Szerencséje, hogy életben van” – Iskolaigazgatójára támadt egy kilencedikes diáklány

KÜLFÖLD

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya