KÜLFÖLD

Elég bizarr: koporsóba fektetik büntetésként azokat, akiken nincsen szájmaszk

Futótűzként terjednek az interneten azok a képek, amelyeken koporsóba fektetett emberek láthatóak Indonézia fővárosában. A hatóságok ott ezzel büntetik azokat, akik nem hajlandóak szájmaszkot viselni.
  • Szerző: WM

Jakartában meglehetősen komolyan veszik a rendőrök azokat a szabálysértéseket, amelyek a szájmaszkok hiányát érintik. Indonéziában eddig 188 ezer koronavírusos beteget regisztráltak, ezzel pedig a világ 23. legfertőzöttebb országának számít. Éppen ezért a hatóságok minden eszközt bevetnek annak érdekében, hogy rábírják az embereket az orrot és szájat eltakaró maszkok viselésére. Ha a jakartai egyenruhások elkapnak egy maszk nélkül kóricáló embert, akkor választás elé állítják:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dönthet úgy, hogy közmunkával váltja ki a büntetést, vagy fizethet pénzbírságot, de legújabban már egy koporsós próbafekvésre is van lehetőség.

Ez a módszer európai szemmel meglehetősen drasztikus (Fotó: AFP)

A meglehetősen abszurd intézkedéssel a hatóságok szeretnék felhívni a figyelmét arra, hogy a koronavírus sok esetben halálos lehet. A legnagyobb videomegosztó portálon található egy felvétel is, amelyen az látható, hogy egy férfinak nincs elegendő pénze (átszámítva kb. 6000 Ft) a helyszíni bírságra.

Egy járőr megkérdezi a férfitól, hogy belegondolt-e már, milyen következményei lehetnek annak, ha a továbbiakban sem hord maszkot. Ezt követően pedig befektetik egy nyitott koporsóba, amelyben halottnak kelk tettetnie magát.

Az indonéz hatóságok egyelőre nem közölték, hogy a büntetés elérte-e a célját, és emiatt többen hordanak-e maszkot az utcákon.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?