KÜLFÖLD

Elfogták az amerikai Iszlám Állam-vezért!

A férfi terroristákat toborzott, és vérfürdőt akart rendezni az Egyesült Államokban.
  • Szerző: KF

A 22 éves Guled Omart és két társát ítélték el terrorista cselekmények miatt Minnesotában. Omar, a banda fejeként 35 évet kapott, míg két 22 éves társa 30 évet ül börtönben.

 

A szomáliai-amerikai férfi vezette azt a terrorista sejtet, amely pénzzel, fegyverekkel és friss harcosokkal akarta támogatni az Iszlám Államot, valamint Amerikán belüli merényletekre is készültek. A vezetőn és két helyettesén kívül még hat terroristajelöltet tartóztattak le az amerikai rendőrök – őket 15 év szabadságvesztésre ítélték.

Tárgyalásán Omar azt mondta, tisztában van bűnei és ítélete súlyával. Mint mondta, gyerekkora óta az igazság híve, de nemrég „letévedt az útról”. A bíró azonban nem hitt a férfi bűnbánatában – pedig a szemtanúk szerint Omar a tárgyaláson „krokodilkönnyeket sírt”, hogy meglágyítsa az esküdtek szívét.

Az Egyesült Államok államai közül Minneapolisban él a legtöbb szomáliai bevándorló. 2007 óta legalább 22-en hagyták el az országot azért, hogy különböző szélsőséges iszlamista terrorcsoportokhoz csatlakozzanak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?