KÜLFÖLD

Elképesztő, beidézték a bíróságra a 3 éves gyereket

Egy pillanatra megfagyott a levegő, amikor a kislány az apja nélkül, az ügyvéd mellett állt, szemben a bíróval.
  • Szerző: Ripost

Egy 3 éves gyereket is beidézett a kolozsvári bíróság, mert jogsértő módon foglaltak el szüleivel egy lakást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A gyereket és az apját külön-külön idéztek be a helyi polgármesteri hivatal kezdeményezésére – írja a Transindex.ro portál.

A cikkből kiderül: az abszurd helyzet, miszerint egy 3 éves gyerek álljon a bíróság előtt, azzal kezdődött, hogy június 24-én Sz. D. és 3 éves gyereke értesítést kaptak Kolozsvár önkormányzatától. Külön-külön idézést postáztak nekik. A dokumentumban tudatták, nyilvántartásban vannak, mint olyan személyek, akik jogtalanul foglaltak el egy lakrészt a Pata Réten található egyik moduláris lakásban.

A Căși Sociale ACUM! civil szervezet idézi a bírósági ülés hangulatát:

„A bíróságon egy pillanatra megfagyott a levegő amikor a kislány az apja nélkül, egyedül az ügyvéddel állt szemben a bíróval. Lara egyenesen a bírót nézte, ijedten. A bíró is furán érezhette magát, mert azt mondta a gyereknek: ne félj, mert nem fog veled semmi rossz történni.

Képünk illusztráció

A védőügyvéd a család nevében óvást nyújtott be, azzal érvelve, hogy nem törvényes kiskorúakat bíróság elé idézni, illetve az ellen is, hogy büntetést kelljen fizetniük a jogtalanul elfoglalt lakás miatt, mivel a büntetés egy olyan helyhatósági rendelkezésre épül, amelyet 2014-ben a Kolozsvári Bíróság és 2015-ben a Kolozsvári Törvényszék is hatályon kívül helyezett. A bíróság szeptember 27-re halasztotta az ülést.”

A polgármesteri hivatal előtt egy civil szervezet tiltakozásul flashmobot szervezett. Gyerekcipőket helyeztek ki a hivatal előtt lévő járdára, amelybe a járókelők és az ott dolgozók „belebotolhattak”. Az akcióval arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a helyi hatóságok sértik a gyerekek jogait, mert közvetlenül egy kiskorút idézetek be a törvényszék elé, továbbá nem biztosítanak biztonságos lakhatást a gyerek számára.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?