KÜLFÖLD

Elképesztő dolgok derültek ki: így szereznek fegyvert a gyerekek

Rohamosan nő a fiatalok körében a késsel elkövetett bûncselekmények száma - ami nem is csoda, hiszen játszi könnyedséggel juthatnak szúrófegyverekhez.
  • Szerző: KF

A briteknél egyre aggasztóbbá válik a helyzet, és egy rendőrségi vizsgálat azt mutatta, hogy a webshopok nagyjából a fele akkor is elad gyilkolásra alkalmas késeket a vevőknek, ha azok még nem töltötték be a 18. életévüket, mert a törvény ellenére ezt egyáltalán nem is határozzák meg a vásárlás feltételeként. De az utcai üzletek sem vizsgáztak túl jól: hiába látszik, hogy az igénylő fiatalkorú, eladják neki a fegyvert.

Az elmúlt évek alatt ötszörösére nőtt a brit fiatalkorúak körében a kést birtoklók és bűncselekményhez használók száma, rablások és szexuális jellegű támadások során is egyre többször kerülnek elő a pengék. A rivális bűnbandák utcai harcainál pedig már alapfegyverré váltak a kések.

A rendőrségnek pedig még nem sikerült megfelelő megoldást találnia a helyzetre. Bár egy ideig növelték az utcai ellenőrzések szintjét, a legtöbbször különböző etnikai kisebbségek tagjait motozták meg, emiatt pedig rasszizmussal vádolták őket. A mostani eredmények alapján pedig a hatóság azt sürgeti, hogy szigorítsanak az eladási szabályokon, és büntessék keményen azokat az üzleteket, amelyek gyerekeknek adnak el szúrófegyvert.

És ezeket olvastad már?