KÜLFÖLD

Elképesztő környezetszennyezéssel jár a járvány elleni védekezés

Felfoghatatlan mennyiségű védőeszköz került a világ óceánjaiba a járvány kirobbanása óta.

Egy kínai és amerikai kutatókból álló nemzetközi szervezet napokban hitelesített tanulmánya szerint legkevesebb 25 ezer tonna arcmaszk, gumikesztyű és más, a világjárványhoz kapcsolódó műanyag hulladék került a világ óceánjaiba 2019 decembere, azaz a pandémia kirobbanása óta. Meglepő lehet, de a környezetszennyezésért elsősorban nem a magánszemélyek, hanem a nagy fogyasztók, tehát az állami és önkormányzati intézmények, valamint a kórházak tehetők felelőssé – írja a Guardian internetes kiadása.

A PNAS tudományos folyóiratban megjelent „A világjárvány nagyságrendje és hatása” című tanulmány abból a kevéssé vitatható ténymegállapításból indul ki, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés az egyszer használatos műanyagok iránti megnövekedett kereslethez vezetett.

Yiming Peng és Peipei Wu, a kutatás két vezető szerzője azt mondta egy lapinterjúban, hogy „világszerte több mint 8 millió tonna világjárványhoz kapcsolódó műanyaghulladék keletkezett ezidáig, amelyből legkevesebb 25 ezer tonna került az óceánokba.” A tudóspáros szerint az évszázad végére majdnem minden, a világjárványhoz kapcsolódó műanyag hulladék a tengerek fenekén vagy a strandokon fogja végezni, ha nem lépünk fel határozottan a kialakult helyzettel szemben.

A koronavírus-járványhoz köthető hulladék, gumikesztyűk és arcmaszkok a tengerfenéken.

A tanulmány egyik, ha nem a legérdekesebb megállapítása, hogy a pandémiához köthető hulladék döntő többsége nem az egyéni fogyasztóktól, hanem a közegészségügyi intézményektől származik. Óvatos becslések szerint a Covid-hulladék 87,4 százaléka kórházakból, a maradék pedig az emberektől került a környezetbe.

Kontinensekre lebontva egyértelműen Ázsia a legnagyobb szennyező, a szemét 46 százaléka innen származik. Ezt követi Európa 24 százalékkal, majd Észak- és Dél-Amerika együttesen 22 százalékkal.

A 25 ezer tonna hulladék egyébként 369 nagyobb folyón keresztül jut el az óceánokba. Európában a Duna a legproblémásabb, ez a folyó csaknem 1700 tonna szemetet szállított a világtengerekbe. Globális szinten viszont a Irakban található Tigris és Eufrátesz jelentik a legnagyobb gondot, ugyanis a két folyó közös szakaszán (Shatt al-Arab) keresztül 5200 tonna Covid-szemét került az óceánokba.

Közönséges sebészeti szájmaszk egy tengerparton.

Becslések szerint az emberiség havonta 129 milliárd arcmaszkot és 65 milliárd kesztyűt használ el jelenleg a járvány elleni küzdelem során. A védőfelszerelések pedig évszázadok alatt bomlanak le, mely során rengeteg mikroműanyagokat bocsátanak ki, ami tovább károsítja a természetet. Éppen ezért a tudósok már nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy környezetbarátabb anyagokat használjanak az egyéni védőeszközök gyártása során.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?