KÜLFÖLD

Elmebaj: a fosztogató feketéket nem szabad fosztogatóknak nevezni Amerikában

A társadalmi igazságosság önjelölt harcosai szerint a „fosztogató” szónak van egy rasszista mellékjelentése, ezért jobb mellőzni a használatát.

Egy bűnügyi szakértő az ABC News egyik regionális hírcsatornájának adott interjújában arra szólította fel a sajtó és a rendfenntartó szervek munkatársait, hogy ne nevezzék fosztogatóknak az Amerika nyugati partját sújtó sorozatos rablótámadások elkövetőit, mert ez a szóhasználat rasszista.

Az elmúlt napokban – jellemzően afroamerikai fiatalok – több luxusáruházat is kifosztottak a Kaliforniában található San Francisco környéki településeken. A rablásokban közös, hogy egy újfajta módszerrel követték el őket: egyszerre rengetegen mentek be az üzletekbe, mindenki felkapta, ami a keze ügyébe került, majd kirohantak, és autókkal elhajtottak. A tömeges tolvajlásokat „flash rob”, azaz villámrablás névre keresztelte a rendőrség.

„Azt szeretnénk, hogy mindenki tudja, ott vagyunk a parkolókban. Minden nyilvános parkolóban. Rendőrök vannak jelen a hét minden napján. 0-tól 24 óráig. Mindent megteszünk, hogy véget vessünk ennek az őrületnek”

- fogalmazott Bill Scott, San Francisco rendőrfőnöke, aki ezzel arra utat, hogy a villámrablások elkövetői általában a közelben várakozó autókkal menekülnek el.

A szűnni nem akaró rablássorozatnak egyelőre nincs ellenszere, a liberális széplelkek azonban máris felszólaltak a köztörvényes bűnelkövetők mellett. Történt ugyanis, hogy Lorenzo Boyd, a New Haven-i Egyetem bűnügyi igazságszolgáltatás és közösségi rendészet professzora kifejette azon álláspontját, miszerint a fosztogatás kifejezésnek erős faji jelentése van, és az emberek jellemzően akkor használják, amikor „színes bőrűek követnek el rablásokat”.

A professzor, aki korábban rendőrhelyettesként is dolgozott, azzal érvelt álláspontja mellett, hogy amikor egy vegyes etnikumú embercsoport követ el rablássorozatot, akkor azt csak nagyon ritkán nevezik fosztogatásnak. Tehát a fosztogatás szó használata egyértelműen rasszista és kirekesztő.

Mindezek fényében Boyd arra kérte a média és a rendfenntartó szervek munkatársait, hogy mellőzzék a fosztogatás szó alkalmazását, mivel „az emberek végbemenő következtetéseket vonnak le, ha olyan terminológiákat használunk, melyeket jól regisztrálható embercsoportok értelmezéséhez kötődnek.”

Szakértők szerint a San Francisco környékén bekövetkezett villámrablások során a bűnözők tudatosan kihasználják azt a 2014 óta hatályos kaliforniai törvényt, amely előírja, hogy a 950 dollárnál (300 ezer forint) kevesebbet érő áruk bolti lopásával tetten ért tolvajokat mindösszesen rendőrségi megrovásban lehet részesíteni.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó a hét elején egyébként kijelentette, hogy keményen fellép a rablókkal szemben, hozzátéve, hogy „a bűnelkövetőket felelősségre kell vonni, és olyan környezetet kell teremteni, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?