KÜLFÖLD

Elmebaj: Az amerikai baloldal nemi egyenjogúságot követel a töréstesztbábuknak

Az amerikai államadósság történelmi csúcson, az üzemanyagárak egekben, az infláció évtizedes rekordokat döntöget, de a Demokrata Párt szerint ezeknél vannak sokkal fontosabb kihívások az országban. Például a személyautók töréstesztjéhez használt bábuk nemi egyenjogúsága.

Eleanor Holmes Norton, a Washingtont is magába foglaló Columbia kerület tanácskozási jogú küldöttje a szövetségi képviselőházban kedden benyújtott egy törvényjavaslatot, amely a szexizmust hivatott felszámolni a személyautók töréstesztjeinél használt próbababák világában.

A demokrata párti politikus szerint felháborító, hogy a nagy autógyártók csak és kizárólag férfi bábukat használnak a tesztek során, mivel ez gyakorlat a nemek közötti egyenlőtlenséget hirdeti.

Eleanor elmondása szerint a társadalmi igazságosság mellett azért lenne szükség női és férfi babákra egyaránt, mert a két nem anatómiájában olyan különbségek vannak, mint például az átlagos nyaki erő és testtartás, melyek befolyásolhatják a női és a férfi test reakcióját egy ütközés során - olvasható a képviselő hivatalos honlapján.

„A nők egyenlőséget élveznek a közúti közlekedés tekintetében, de amikor a biztonságtechnikai törésteszteket kell elvégezni, hogy biztonságban legyenek vezetés közben, akkor közel sem egyenlőek a férfiakkal. A töréstesztszabványok hihetetlenül elavultak, ezért ezeket a szabványokat most frissítenünk kell, különösen azért, mivel a következő hónapokban egyre többen térnek majd vissza napi ingázáshoz”

- fogalmazott a politikus, akinek a módosító indítványát vélhetően a demokrata többségű szövetségi törvényhozás alsóházán még keresztül lehet verni, de a szenátuson már nem.

A politikus természetesen kapott hideget-meleget az emberektől, miután megosztotta a szexizmusellenes törvényjavaslatát a közösségi oldalán.

A többség szerint az egész ötlet halva született, mivel a jelenleg használt tesztbabák sem férfiak, sem pedig nők, hiszen nincsenek külső nemi jegyeik.

Volt, aki azzal viccelődött, hogyha ez a törvény elfogadásra kerül, akkor nem lesz megállás, és jönnek majd a fekete, ázsiai, transznemű, gendersemleges, és a még a ki tudja, milyen bábuk az egyenlőség nevében.

Egy kicsivel komolyabb válaszadó azt mondta, hogy Amerikában történelmi magasságokban van az államadósság, a munkanélküliség, az üzemanyagárak, sőt az erőszakos bűncselekmények száma is megsokszorozódott, tehát akadna fontosabb teendő az országban, mint a tesztbabák nemi egyenlősége.

A személyautók töréstesztjéhez használt bábuk munka közben.

A Consumer Reports amerikai nonprofit fogyasztóvédelmi egyesület honlapján fellelhető információk szerint a ma is használt bábukat még az 1970 évek elején rendszeresítették. Magasságuk 175 centi, súlyuk pedig 77 kiló, mivel 50 évvel ezelőtt nagyjából ez felelt meg egy átlagembernek.

Szakértők szerint az egyetlen változtatás, amit eszközölni kéne a babákon, az a súlyuk, mivel ma már bőven 85-90 kilót nyom egy átlag amerikai állampolgár.

És ezeket olvastad már?