KÜLFÖLD

Elsüllyedt hajó rejtheti a borostyánszoba titkát

Egy második világháborús német gőzhajó csaknem sértetlen állapotban lévő roncsát találták meg lengyel búvárok a Balti-tengerben. A felfedezés talán segít megoldani a legendás borostyánszoba több évtizedes rejtélyét.
  • Szerző: Ripost

A Baltictech nevű búvárcsapat szerint a Karlsruhe hullámsírja 88 méter mélyen van, több tucat kilométerre északra a lengyelországi Ustka partjaitól. A hajó rakodóterében katonai járműveket, porcelánokat és lezárt ládákat találtak.

A katonákat, vasúti munkásokat, csaknem 900 civilt és több száz tonna rakományt szállító gőzhajó egy konvojhoz csatlakozva haladt Németország felé, amikor 1945. április 13-án bombatámadás érte és nagyjából három perc alatt elsüllyedt.

Fotó: wikipedia

A Karlsruhe megtalálásának jelentőségét nagyban növeli, hogy a felfedezők szerint segíthet megoldani a híres borostyánszoba több évtizedes rejtélyét.

A világ nyolcadik csodájának is nevezett borostyánszoba kincseit a Leningrád (ma Szentpétervár) melletti Carszkoje Szelóban lévő palotából hurcolták el a nácik a második világháborúban, és azóta sem kerültek elő. Elnevezését a pompás borostyán falburkolatokról kapta, amelyeket I. Frigyes Vilmos porosz király ajándékozott I. Péter orosz cárnak 1716-ban.

A német csapatok 1941-ben Königsbergbe (ma Kalinyingrád) vitték a borostyánszoba kincseit, amelyeknek később nyoma veszett a háború során. A Baltictech szerint talán a Karlsruhe szállította a borostyánszoba kincseit, a gőzhajó ugyanis Königsbergből indult útnak 1945-ben.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?