KÜLFÖLD

Élve, a tengeren lebegve találtak rá egy két éve eltűnt kolumbiai édesanyára, nem tudni, mi történt

A nő előkerülése annyira rejtélyes, hogy a rendőrség semmilyen információt nem hoz nyilvánosságra az esettel kapcsolatban.

A szárazföldtől körülbelül két kilométerre, élve találtak rá a Karib-tengeren egy 2 éve eltűnt kolumbiai édesanyára. A 46 éves Angelica Gaitan egy mentőövbe kapaszkodva lebegett a vízfelszínen, amikor egy véletlenül arra járó halászhajó legénysége a fedélzetre vette. A nőt életveszélyes állapotban, eszméletlenül emelték ki a vízből. Ha nem segítenek rajta, a hipotermia valószínűleg perceken belül végzett volna vele – írja a helyi sarjóra hivatkozva a Daily Mail internetes kiadása.

Angelica Gaitan kimentéséről egy rövid videó is készült, ami futótűzként terjedt szét a nagy közösségi oldalakon. A kétperces felvételen az látható, ahogy a halászhajó megközelíti a vízfelszínen eszméletlenül lebegő asszonyt, majd az egyik halász először spanyolul, később pedig angolul próbálja megszólítani. A nő semmire sem reagál. Életjeleket azután produkál először, hogy a fedélzetre emelik.

A rejtélyes módon előkerült nő két évvel ezelőtt tűnt el. A családja elmondása szerint egy szombaton elment sétálni, majd nyoma veszett. A rokonok azt hitték, öngyilkosságot követett el, mert elhagyta a korábbi férje.

A rendőrség közleménye szerint Angelica Gaitan ügye annyira rejtélyes, hogy semmilyen információt nem hoznak nyilvánosságra az esettel kapcsolatban, amíg ki nem derítik, mi történt vele az elmúlt két évben, és hogy mit keresett a Karib-tengeren.

Angelica Gaitan lánya és húga internetes adománygyűjtésbe kezdett, hogy Bogotába szállíthassák a rokonukat.

A hipotermia (test túlzott lehűlése) a maghőmérséklet 35 °C alá történő csökkenése, melynek különböző fokozatai vannak: enyhe (33–35 °C), mérsékelt (29–32 °C), súlyos (21–28 °C), mély hipotermia (test túlzott lehűlése) (21 °C alatt).

Enyhe hipotermiában a didergéses hőtermelés és érösszehúzódás dominál, az anyagcsereráta, a keringési és légzési perctérfogat, az oxigénfogyasztás nő, a vérnyomás normális vagy emelkedett. A véralvadás romlik, neurológiai és pszichiátriai tünetek jelentkeznek. Mérsékelt hipotermiában a tudat beszűkül, az enyhe hipotermiában kialakuló keringési és légzési változások mérséklődnek, majd a normális alá csökkennek, az anyagcsereráta és az oxigénfogyasztás, valamint az inzulinhatás csökken, gyakori a pitvarfibrillatio. A vizeletkiválasztás jelentősen nő (hidegdiurézis), a vizelet híg. Súlyos hipotermiában nagyfokú keringés- és légzésdepresszió következik be, reflexkiesés, sav-bázis egyensúlyi zavarok, tüdőödema, kamrafibrilláció és más problémák alakulhatnak ki. Mély hipotermiában az említett elváltozások még tovább súlyosbodnak. A halált rendszerint kamrafibrilláció, súlyos keringés- vagy légzésdepresszió okozza.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?