KÜLFÖLD

Ez a soha meg nem nyílt hotel vezeti a legdrágább építkezések listáját!

Közel harminc évvel ezelőtt elkezdtek egy építkezést, amit a mai napig nem sikerült befejezni. A félkész állapotban lévő szálloda egyelőre csak a költségeket termeli, a vendégek hiányoznak.
  • Szerző: WM

Észak-Korea korábbi diktátora semmivel nem volt kevésbé megalomán, mint a mostani vezető, Kim Dzsong Un. A nagypapa, Kim Il Sung szerette volna, ha 1989-ben megnyithatott volna a világ legfényűzőbb szállodája. A Szovjetunió összeomlása azonban olyan válságba sodorta az országot, amire senki nem számított.

Az épület 330 méter magas, 105 emeletes, és eddig több mint 750 millió dollárt emésztettek fel a költségek, úgy, hogy egyetlen vendég sem tehette be oda a lábát.  Ezzel Phenjan vezeti minden idők legdrágább építkezéseinek listáját. Akkoriban ez a szálloda szinte párját ritkította volna a maga 3000 szobájával, saját kaszinójával és nem kevesebb mint öt éttermével.

A blick.ch most megjelent írása szerint miután 1992-ben végleg úgy tűnt, hogy befejezetlen marad a hotel, a Kempinski szállodalánc tárgyalásokat kezdett arról, hogy ők fejezhessék be a megkezdett munkát.  Reto Wittwer Kempinski-tulajdonos akkor úgy fogalmazott,

muszáj megszereznünk ezt a szállodát, mert ha Észak-Korea egyszer megnyitja kapuit, akkor ontani fogja magából a pénzt.

Fél évvel később azonban a Koreai félszigeten akkora volt a háborús feszültség, hogy a tárgyalások abbamaradtak.

A svájci lap úgy összegzi a cikket, hogy ebből is látszik: ebben a diktatórikus rendszerben sokkal fontosabb a látszat, mint sem, hogy a nép gondjaira fordítsák a több száz millió dollárt...

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?