Létrehozva: 2019.11.14.

Ez az ember képezte ki a Párizsban 130 emberrel végző terroristákat

Négy évvel a 130 halálos áldozattal járó párizsi terrortámadást követően még mindig nem sikerült pontos képet kapni a merénylet minden részletéről. A Bild című német napilap például most hozta nyilvánosságra, hogy az akkori legyetlen terroristákat egy Svájcban született férfi képezhette ki.

Európa történelmének legsúlyosabb terrortámadása négy évvel ezelőtt történt a francia fővárosban. Iszlamista elkövetők összesen 130 emberrel végeztek Párizsban, a mészárlás közben rögzített, majd bemutatott képsorok örökre beleégtek az emlékezetünkbe. A hatóságok azóta sok terroristát azonosítottak, többeket elfogtak, de így is maradtak még homályos foltok a történetben. A Bild című német napilap például még csak most nevezte meg azt az embert, aki a párizsi, sőt a hónapokkal későbbi brüsszeli merénylet terroristáit is kiképezhette. A legolvasottabb német napilap birtokába került információk szerint egy eddig meg nem nevezett, egyébként 1987-ben Svájcban született férfi lehetett a francia és a belga fővárosokban elkövetett támadások egyik fő kitervelője és irányítója. Thomas-Marcel Christen a szülei válását követően először az édesapjával élt Franciaországban, majd visszakerült az édesanyjához, aki ekkor még Svájcban élt. Az anya a fiával végül 2006-ban költözött Frankfurtba, ahol akkor már 19 éves fiú megismerkedik az iszlám vallással, majd át is tér arra.

Thomas-Marcel Christen

Egyre feljebb a terrorszervezet ranglétráján

Christen egy iszlamista imám prédikációjára kezd járni, akinek rokonát három évvel később az iszlám vallás szerint feleségül is veszi. 2013 márciusában a fiatal férfi Kölnből Párizsba, majd onnan Isztambulba repül. Az év júliusában ad utoljára életjelet magáról, az édesanyjával ezt követően minden kapcsolatot megszakít. A Szíriába költözött svájci-német kettős állampolgár a régi életével olyannyira szakít, hogy még a nevét is Abu Musabra változtatja. Az ekkor már maga is iszlamista nézeteket valló férfi életcélja, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezetben minél nagyobb hatalma legyen. A Bild informátora arról tájékoztatta a lapot, hogy Thomas-Marcel Christen nagyon intelligens, a húszas évei elején már öt nyelven beszélt. A férfi elkezdi tanulmányozni a nyugati különleges egységek kiképző videót és maga is naponta órákon át gyakorolja a céllövést.

Iszlamista terroristák

Fő az anonimitás

Christen legfőbb célja az volt, hogy anonim maradjon, mindent megtett azért, hogy a nyugati titkosszolgálatok ne tudják beazonosítani. Az intézkedések olyan komolyak voltak, hogy a környezetében lévőktől még a mobilokat is elkobozták, ne tudjanak az európai férfiről képeket készíteni. Az iszlamista röviddel ezután már az Iszlám Állam szóvivőjével is megismerkedik, ezzel pedig belép a terrorszervezet legszűkebb körébe. Christenben annyira megbíznak, hogy egy saját, száz fős egységet kap, tagjait ő maga képezhet ki. Feltételezhetően ezek a terroristák is ott lehettek az európai fővárosokban végrehajtott merényletek elkövetői között. Christen magas rangú, ünnepelt dzsihadistája lett az Iszlám Államnak, akinek személyazonosságát még évekig nem sikerült felderíteni a titkosszolgálatoknak.

Szakemberek attól félnek, hogy Christen újabb véres merénylet tervein dolgozik, amelyek segítségével még feljebb emelkedhet a terrorszervezet ranglétráján.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

life.hu

Lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről

magyarnemzet.hu

A Soros–Clinton klán üdvöskéjével bulizott Korányi és felesége

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

travelo.hu

Ez a 10 legszebb tóparti üdülőhely Európában

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

ripost.hu

"Visszaeső bűnöző vagyok" - szabálysértést követett el a Házasság első látásra Petrája

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Megrohamozott a rendőrség egy gyermekpornó-találkozót: Letartóztatták a pedofilokat

KÜLFÖLD

„Bármit megtennénk, hogy visszakapjuk” – Bölcsiben hunyt el az 5 hónapos baba, észre sem vették

KÜLFÖLD

Egy korty kávét ivott a nő a reptéren, pillanatokkal később haldoklott

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni