KÜLFÖLD

Ez mindent megváltoztathat: döbbenetes dolgot állít az orosz tisztifőorvos a koronavírusról

Anna Popova szerint a vírus új mutációja lehet kialakulóban Szibériában.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus új mutációja lehet kialakulóban Szibériában – jelentette ki Anna Popova orosz tisztifőorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője egy keddi járványügyi virtuális szimpóziumon, miközben az egynapos országos halálozási adat megdöntötte a korábbi rekordot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

„Bizonyos változásokat látunk a fehérjében, változásra utaló adatokat, amelyeket a szibériai régióban mutattak ki, és amelyek arra engednek következtetni, hogy ebben a régióban egy saját variáns alakul ki, meghatározott mutációkkal – mondta Popova.

Beszámolója szerint a genetikai módosulásra vonatkozó kutatásokat a novoszibirszki Vektor tudományos központ, a második orosz vakcina, az EpiVacCorona kidolgozója végzi. Mint mondta, Oroszországban a vírustörzs Európából behurcolt variánsa kering, kínai eredetű fertőzést nem mutattak ki.

Popova közölte, hogy a Vektor megkezdte az október 14-én bejegyzett oltóanyag tömeges tesztelését. Az egészségügyi minisztérium kedden a honlapján hozta nyilvánosságra, hogy a központ megkapta az engedélyt a vakcina 60 év feletti alanyokon való kipróbálásra is. A gyerekeken a tervek szerint decembertől tesztelik az oltóanyagot – írja az MTI.

A tisztifőorvos tájékoztatása szerint Oroszországban a Covid-19 halálozási rátája 1,7 százalékos, amivel a 100. helyen áll a világon. A százezer főre eső fertőzöttség tekintetében Popova szerint Oroszország a 62. helyen áll. Oroszországban az igazolt új koronavírus fertőzöttek száma az elmúlt napon 22.410-zel, 1.971.013-ra emelkedett a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény immár negyedik napja haladja meg a 22 ezret. A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 24,8 százaléka tünetmentes.

Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 87-tel, 461.178-ra csökkent, ellenben a halálos áldozatoké 442-vel – ez az eddigi legmagasabb szám – 33.931-re, a felépülteké pedig 20.055-tel – ez szintén rekord – 1.475.904-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 69,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 438 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Popova szerint a lakossági tesztelés tekintetében Oroszország a G20 csoportban a harmadik helyen áll, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mögött.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester bejelentette, hogy december 6-ig meghosszabbította a kötelező távoktatást az iskolák 6-10. osztályos tanulói számára.

És ezeket olvastad már?