KÜLFÖLD

Ez nem vicc: feltámadnak a gyapjas mamutok!

Hatalmas, hosszú bundájú, hónak-fagynak ellenálló őslények járnak nemsokára közöttünk!
  • Szerző: KF

4500 évvel ezelőtt még gyapjas mamutok népesítették be a Földet – 2019-ben pedig újra vígan sétálhatnak a természetben. Amerikai tudósok ugyanis azt ígérik, ekkora sikerül feltámasztaniuk, illetve génmanipuláció segítségével „újrakreálniuk” az őslényeket.

 

A Harvard kutatói még 2015-ben indították el a projektet, melyben a gyapjas mamut génjeit az elefántokéval keverik. Mostanra 45 DNS-láncot sikerült már összekapcsolniuk, és még közel két évi munka maradt ahhoz, hogy a gyapjas mamutra erősen hasonlító hibridet életre keltsék. A modern óriásállatnak is hosszú bundája és vastag zsírrétege lesz, és különösen jól bírná a hideget.

A tudósok legmerészebb tervei szerint a nőstény mamutoknak egy mesterséges méhet is növesztenének, hogy későbbiekben önállóan tudjanak gondoskodni a fajfenntartásról. Azért van szükség a mesterséges megoldásra, mert a „természetes úthoz” elefánt-béranyákat kéne alkalmazni, de a fajt így is a kihalás veszélyezteti, ezzel pedig még inkább kockáztatnák épségüket.

Bár a projekt több kritikusa szerint is etikátlan ennyire belenyúlni a természet rendjébe, a professzorok szerint a mamut-projekt az elefántoknak is jobb túlélési lehetőséget biztosít, valamint a globális felmelegedés elleni harcban is hasznosak lehetnek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?