KÜLFÖLD

Ez nem vicc: újfajta betegség terjed, támad a karácsony-allergia

Egyre többen panaszkodnak arra, hogy az adventi időszakban kapar a torkuk, tüsszögnek vagy ég a szemük, pedig nem is náthásak - a karácsony a ludas!
  • Szerző: Ripost

Norvégiában közel ötmillióan élnek, és csaknem 660 ezren küzdenek allergiás tünetekkel karácsony tájékán.

A YouGov online piackutató cég egy allergiaportál megbízásából készített felmérést, melyben a válaszadók közül elég sokan számoltak be arról, hogy karácsony tájékán egyebek között a háziállatok, a karácsonyfák, a fűszerek és a parfümök miatt allergiás reakciókkal küzdenek.

A Norvégiai Asztma és Allergia Egyesület (NAAF) szerint a takarítószerek, a karácsonyi fűszerek, az illatosított gyertyák, az előző évről megmaradt poros dekorációk, a karácsonyfából áradó nedvesség és penészgomba, valamint az illatosítók együtt nagyon erősen irritáló támadást intézhetnek az arra érzékenyek szervezete ellen.

Lene Gunvaldsen, a NAAF munkatársa szerint ilyenkor allergiás keresztreakció - amikor a szervezet a különböző eredetű összetevőket azonos allergénként ismeri fel - is jelentkezhet, vagy olyasmire reagál az allergiás emberek szervezete, amire nem is gondolnának.

Az NTB norvég hírügynökség szerint a karácsonyi allergiát gyakran összetévesztik a náthával. A tünetek hasonlók lehetnek, de ha nincs láz, akkor valószínűleg a karácsonyi allergia állhat a kellemetlenségek hátterében.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?