KÜLFÖLD

Ezen múlott a barcelonai terrortámadás! Miért nem mozdult a rendőrség?

A katalán rendőrség már régóta tudta, hogy a fiatalok radikalizálásáért felelős imám veszélyes, és hajlandó ártatlanokat gyilkolni - mégsem tettek semmit.
  • Szerző: KF

15 ember halálát okozta az a kis katalán terroristasejt, amelynek szellemi vezetője Albdelbaki es Satty, Ripoll imámja volt. A negyvenes éveiben járó férfinek köszönhetően váltak radikálissá a terrortámadást végrehajtó fiatalok – pedig a katalán rendőrség már több mint egy éve tudta, hogy az imám veszélyes.

 

A belga Vilvoorde rendőrsége még múlt év márciusában értesítette a katalán szervet arról, hogy es Satty három hónapig a flamand településen élt, és ott gyanús tevékenységet folytatott, feltehetőleg terroristákat toborzott. Mivel az imám nem kapott állást a régióban, továbbállt Spanyolországba, itt pedig sikerült 11 átlagos, többségében marokkói fiatalt a szélsőséges iszlám felé terelnie.

A katalán belügyminisztérium szerint a belga rendőrök nem hivatalosan értesítették őket, hanem az egyik terrorelhárítójuk egy informális beszélgetésen közölte az információkat a katalán rendőrség egyik tagjával, de a találkozón elhangzottakról született több feljegyzés is.

Ráadásul es Satty a spanyol rendőrök előtt sem volt ismeretlen: 2012-ben már ült börtönben drogkereskedelem miatt, barátai között pedig al-Kaida-fanatikusok is voltak, többen részt vettek a 2004-es atochai merényletbena madridi pályaudvaron 191 ember halt meg a felrobbanó személyvonatokban. Az imámot szabadulása óta enyhébb megfigyelés alatt tartották – akárcsak az Oukabir-fivéreket, akik közül a 17 éves Moussát tartják a katalán merényletsorozat főszervezőjének. Õt Cambrilsban lőtték le a rendőrök, míg bátyját előzetes letartóztatásba helyezték, annak ellenére, hogy Driss ártatlannak vallja magát.

Es Satty Alcanarban vesztette életét a barcelonai gázolást megelőző éjszakán – a sejt bombagyára felrobbant, megölve az imám mellett egy fiatalt is. A romok között több robbanómellényt is találtak a rendőrök: a terroristák valószínűleg ezt viselték volna a merényletekben, melyek végén felrobbantották volna magukat. A cambrilsi csoport töltetlen robbanómellényeket viselt – ebből arra következtetett a rendőrség, hogy a sejt sokkal nagyobb pusztításra készült, de az alcanari robbanás miatt nem maradt bombájuk. A terroristák tervei között szerepelt a Sagrada Família felrobbantása is: a híres barcelonai bazilika turisták ezreit vonzza.

És ezeket olvastad már?