KÜLFÖLD

Fejbe lőttek egy benzinkutast, mert a maszkviselési szabályok betartását kérte

Egész Németország megdöbbenéssel fogadta a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságot.

Sokkolta a német közvéleményt egy szombat éjjel elkövetett gyilkosság, mely során egy férfi minden előjel nélkül, hidegvérrel lőtt fejbe egy 20 éves benzinkutas kiszolgálót. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés részleteit még vizsgálja a rendőrség, de az első információk szerint az áldozat bűne mindösszesen annyi volt, hogy a maszkviselési szabályok betartását kérte az elkövetőtől, aki ettől annyira elborult, hogy fegyvert rántott – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung internetes kiadása.

Német sajtóbeszámolók alapján az elkövető szombat éjjel betért a Rajna-vidék-Pfalz tartományban található Idar-Oberstein város egyik benzinkútjára, hogy sört vásároljon. A férfi nem viselt maszkot, ezért kasszás arra kérte, hogy tartsa be a járványügyi szabályokat és vegye fel a védőfelszerelést, máskülönben nem tudja kiszolgálni. A vásárló ezt megtagadta, dühöngött egy sort, majd távozott, de fél óra múlva visszatér. Ekkor már maszkot viselt, de amikor a pénztároshoz lépett, levette azt.

„Az elkövető minden előjel nélkül revolvert rántott és szemből fejbe lőtte a pénztárost. Az áldozat a földre zuhant, azonnal meghalt”

- mondta Kai Fuhrmann tartományi főügyész, aki azt is hozzátette, hogy ez az első gyilkosság Németországban, amely a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozóintézkedésekhez kapcsolódik.

A gyanúsított, akit Mario N. néven azonosítottak, másnap reggel feladta magát egy rendőrőrsön, miután nagyszabású hajtóvadászat indult ellene. Első kihallgatása során azt mondta, hogy a koronavírus-járvány elleni intézkedések miatt stresszes volt az élete, és „dühből” cselekedett, miután az eladó megtagadta tőle a kiszolgálást.

A gyászolók virágokat és mécseseket helyeztek a benzinkút bejárata elő, ahol a kegyetlen gyilkosságot elkövették.

A vezető német politikusok kivétel nélkül megdöbbenésüknek adtak hangot a gyilkossággal kapcsolatban. Malu Dreyer, Rajna-vidék-Pfalz tartomány kormányzója például együttérzését fejezte ki az áldozat hozzátartozóival, valamint utasította a hatóságokat, hogy a jog teljes szigorával büntessék meg az elkövetőt.

Paul Ziemiak, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) pártjának főtitkára „érthetetlennek” nevezte a fiatal kasszás meggyilkolását. „Egy fiatalembert gyakorlatilag kivégeztek, mert rámutatott a maszkkötelezettségre. Ez a radikalizálódás felfoghatatlan szintje!” – tette hozzá.

Annalena Baerbock, a balközép Zöldek egyik parlamenti képviselője úgy fogalmazott: „Megrázó, hogy ennek a fiatalembernek azért kellett meghalnia, mert a meglévő szabályok betartását kérte.”

Az ügyészek egyébként a DPA német hírügynökségnek elmondták, hogy a gyanúsítottnak korábban nem volt dolga a rendőrséggel, de a házában talált lőfegyvert törvénytelenül tartotta.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?