KÜLFÖLD

Fejlemény a magyar áldozatokat követelő buszbaleset ügyében

A buszbalesetben 12 ember vesztette életét szerdán, közülük négyen magyar ajkúak voltak.
  • Szerző: Ripost

Gyásznapot rendelt el péntekre a szlovák kormány a Nyitragerencsér közelében történt, 12 halálos áldozattal járó buszbaleset miatt csütörtöki rendkívüli ülésén – írja az MTI.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szlovák rendõrség felvétele egy felborult kamionról egy közúti baleset helyszínén, a nyugat-szlovákiai Nyitragerencsér közelében, ahol összeütözött a kamionnal egy autóbusz, amely az árokba szaladt és felborult 2019. november 13-án
Fotó: MTI/EPA/Szlovák rendőrség

A Nyitragerencsér közelében szerdán történt baleset az egyik legtöbb halálos áldozattal járó tragédia az ország történetében. A balesetben teherautóval ütközött egy többségében iskolásokat szállító távolsági autóbusz, a 12 halott között négy gyerek van, a sérültek száma 17.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a megkereste a szlovákiai Kolon település polgármesterét. Balkó Róbert polgármester elmondta, hogy a településről 9 áldozata van a buszbalesetnek, ebből 4 magyar ajkú. Van köztük gyerek és felnőtt is.

Hasonló léptékű tragédia legutóbb 2009-ben történt Szlovákiában, akkor a Breznóbányához közeli Garamszécsen, a vasúti átjárónál ütközött vonat és autóbusz. A tragédia ugyancsak 12 halálos áldozatot követelt.

Szlovákiában állami gyásznap elrendeléséről a kormány dönthet, amennyiben az egész társadalmat megrázó tragikus esemény történik. Az 1993-ban önállósult Szlovákia történetében eddig ilyenre kilencszer volt példa. Legutóbb 2016-ban az ország első államfője, Michal Kovác halála miatt hirdettek állami gyásznapot

És ezeket olvastad már?