KÜLFÖLD

„Felesleges hazudnunk„ – őszintén nyilatkozott a covidos betegekkel foglalkozó orvos

Egyre súlyosabb a helyzet: rengeteg a beteg, drasztikusan fogynak a szabad ágyak Szlovákiában és Csehországban is.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus miatt egyre válságosabb helyzetbe kerül Szlovákia, de a járvány Csehországot sem kíméli. Csehország egyes kórházaiban egy ideje az orvosoknak el kell dönteniük, hogy ki kapjon, vagy éppen ki ne kapjon életmentő kezelést. A betegeknél az érkezési sorrend dönt, de ha az egyikük például súlyos tüdőgyulladással küzd, vagy erős dohányos lévén minimális esélye van a felépülésre, az orvos a másik beteget teszi lélegeztetőgépre – írja a Metropol.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szlovákiában rossz a helyzet

Fotó: Pixabay

Szlovákiában kevés a lélegeztetőgép

Egy breznóbányai orvos elmondása szerint, ha egy 50 éves és 80 éves súlyos állapotban lévő beteg közül kell azt kell választani, aki nagyobb eséllyel marad életben.

„Valamikor sikerül, valamikor sajnos nem. Felesleges hazudnunk – ezek az emberek meghalnak, és néha a lélegeztetőgépre kapcsolás csak elnyújtja a beteg távozását.”

Szlovákiában nagyjából 800 lélegeztetőgép állt a betegek rendelkezésére, ebből két héttel ezelőtt már csak 70 volt szabad, ma 52 – de ez országos adat. Van kórház, ahol egy szabad gép sincs, máshol a folyosón sorakozik néhány, amíg el nem foglalják az érkező betegek.

Csehországban nem elég az arcmaszk

Jan Blatny szakminiszter közölte, hogy keddtől kezdve a tömegközlekedési eszközökön, az egészségügyi intézményekben és az üzletekben már nem elég az egyszerű arcmaszkok viselése, hanem legalább FFP2 légzésvédőt kell használni.

A tárca honlapján kedd reggel közzétett kimutatás szerint a kórházakban több mint 6500 Covid-19-beteget kezelnek.

És ezeket olvastad már?