KÜLFÖLD

Döbbenetes felfedezést tettek a Marson, erre senki sem számított

A Curiosity marsjáró meglepő felfedezést tett.
  • Szerző: Ripost

A bizonyítékok, hogy valaha volt élet a Marson megdőlni látszanak – derül ki a NASA új tanulmányából. Az űrügynökség Curiosity marsjárója meglepő felfedezést tett, miközben agyagban gazdag üledékes kőzeteket vizsgált a leszállási helye körül a Gale-kráterben, abban az egykori tóban, amely akkor jött létre, amikor egy aszteroida nagyjából 3,6 milliárd évvel ezelőtt nekiütközött a Marsnak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

Az agyag indikátora lehet az életnek, így a Curiosity marsjáró két mintát le is vett a kiszáradt tómederből. A kutatók azt találták, hogy a minták csak a várt mennyiségű agyagásvány felét tartalmazzák. Ehelyett nagyobb mennyiségű vas-oxidot tartalmaznak, ami egyébként a Mars rozsdás árnyalatát adó vegyületek – írja a livescience.com.

A csapat úgy véli, hogy a geológiai eltűnés oka a sóoldat: az ásványi anyagokban gazdag agyagrétegekbe szivárgó túlzott sótartalmú víz destabilizálta és öblítette le őket, és a geológiai – sőt, esetleg a biológiai – nyomok foltjait is eltörölte. Tehát ha voltak is, ősi élet bizonyítékai a Mars ezen részéről biztosan eltűntek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?