KÜLFÖLD

Félmillió migránst eresztene Európára a Soros-szervezet hajóskapitánya

Titkos helyszínen készített interjút a német Bild címû napilap a Soros György által is támogatott Sea-Watch nevû szervezet hajóskapitányával. Carola Rackete szerint Európa felelőssége befogadni a klímamenekülteket.
  • Szerző: WM

Olaszországban már több halálos fenyegetést is kapott Carola Rackete, aki azért került a nemzetközi lapok címoldalaira az elmúlt hetekben, mert ő volt az, aki egy Soros György által támogatott civilszervezet hajójával több tucat migránst hozott Európába a tiltás ellenére. A Sea-Watch német hajóskapitányával ezért is kellett a Bildnek egy titkos helyszínen interjút készítenie, amiben egyébként lényegében Rackete felszólítja Európát a Líbiában lévő összes bevándorló befogadására.

A líbiai migránstáborokban és az emberkereskedők fogságában lévőket azonnal egy biztonságos országba kell szállítani 

– jelentette ki ellentmondást nem tűrően Rackete. A kapitány arról is beszélt, hogy ez körülbelül félmillió embert jelentene, de szerinte az EU tagországainak ez nem jelenthet különösebb problémát. A 34 éves nő nem is érti, hogy az olasz hatóságok miért nyomoznak ellene illegális bevándorlás támogatása miatt, szerinte ő csak az emberi jogokat próbálja érvényesíteni, valamint embereket ment meg a tengerbe fulladástól.

Mint ahogy azonban azt Rackete is pontosan tudja, a vita nem is erről szól, hanem sokkal inkább arról, hogy hova kell szállítani azokat a bevándorlókat, akiket sikerült kimenekíteni a tenger hullámain hánykolódó lélekvesztőkről. A kapitány is úgy látja, hogy az elkövetkezendő években ez a konfliktus még inkább kiéleződik majd, hamarosan ugyanis megjelennek azok a migránsok, akik az élhetetlen környezet miatt hagyják el a hazájukat.

Elérkezünk ahhoz a ponthoz, amikor a migrációt külső körülmény, például az éghajlatváltozás generálja majd. És akkor már nem lesz választásunk, nem mondhatjuk egyszerűen azt, hogy nem akarjuk ezeket az embereket 

– nyilatkozta Rackete, akinek embercsempészés miatt csütörtökön kell bíróság elé állnia a szicíliai Agrigentóban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?