Létrehozva: 2020.12.08.

Ferenc pápa apostoli levelet közölt: ez áll benne

Szent Józsefnek szenteli az következő egy évet Ferenc pápa a kedden közölt apostoli levél szerint, ezzel egy időben teljes búcsút biztosít az egészségügyi vészhelyzetben, elsők között az idősek, a betegek, a szenvedők számára.

Ferenc pápa a szeplőtelen fogantatás ünnepnapján apostoli levelet közölt, amelyet Szent Józsefnek szentelt. A pápai bejelentés szerint december 8-től egy éven át az egyház Szent Józsefnek szenteli az esztendőt.

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

A latinul Patris corde (Atyai szívvel) című apostoli levél évfordulóra esik, mivel IX. Pius százötven éve, 1870. december 8-án Szent Józsefet az egyetemes katolikus egyház védőszentjévé nyilvánította. Akkor az egyház különösen nehéz időszakot élt át az olasz országegyesítés és a belső megosztottság miatt. Ferenc pápa apostoli levelében részletesen elemzi Szent József alakját, akiről „kevés adat maradt fent, mégis központi szerepet töltött be” Jézus életében.

„A jelenlegi járványhelyzetben és válságban is életünket olyan hétköznapi és egyszerű emberek szövik át és támogatják, akik általában feledésbe merülnek, nem tűnnek fel az újságok címlapjain és a (..) show-műsorokban sem, mégis ők azok, akik történelmünk meghatározó eseményeit írják„ – hangsúlyozta a pápa. Megemlítette az orvosokat, ápolókat, az élelmiszerüzletek dolgozóit, takarítókat, idősgondozókat, fuvarozókat, a rendfenntartó erők tagjait, önkénteseket, papokat és szerzetes rendek tagjait, pedagógusokat és a nagyszülőket is. Szent Józsefhez hasonlóan mindannyian feltűnés nélkül vannak jelen a mindennapokban, diszkréten, majdnem elbújva, mégis támaszt nyújtanak a nehézségekben – írta Ferenc pápa. Hozzátette: ezek az emberek „megértették, hogy senki sem menekül meg egyedül (..) türelmet és reményt adnak, pánik helyett felelősségvállalást sugallnak”.

Az apostoli levél Szent József atyai szerepét kíséri végig a szeretet, a gyengédség, a tisztaság, a befogadás, a munkavégzés, a „kreatív bátorság” lépcsőin, aktuális párhuzamokat állítva fel a mai egyház és a hívők, valamint a mai világban gyermeket nevelő szülők és gyermekeik között.

Ferenc pápa szerint a világnak „atyákra és nem uralkodókra van szüksége, a világ elutasítja az uralkodókat, akik mások javait saját ürességük miatt akarják birtokolni, akik összekeverik a tekintélyt a tekintélyuralommal, a szolgálatot a szolgasággal, a megmérettetést az elnyomással, a szeretetet az eltartással, az erőt a pusztítással„.

Ferenc pápa apostoli levelét az úgynevezett apostoli penitencia hivatal dekrétuma kíséri, amely december 8-tól a Szent Józsefnek szentelt év egészére teljes búcsút biztosít. Ez azt jelenti, hogy az egyház a bűnökért járó büntetéseket ünnepélyes keretek között elengedi a búcsúkhoz szabott szükséges feltételek mellett – nyilatkozta Dr. Németh Norbert a római Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora az MTI-nek.

A búcsú feltételeit a vatikáni dokumentum részletesen tartalmazza, kiemelve, hogy a jelenlegi világméretű egészségügyi vészhelyzetben a teljes búcsúban mindenek előtt az idősek, betegek, haldoklók részesülnek, valamint azok, akik indokolt okokból nem tudják elhagyni otthonaikat többek között a járványkorlátozások miatt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Filmre vettek egy imádkozó sáskát, de ami utána jött, arra senki sem volt felkészülve

origo.hu

Zelenszkij beismerte, hogy óriási a baj, közel a vég

borsonline.hu

Összeszorul a szív: ezt üzenték a Fradi-szurkolók Dejan Sztankovicsnak és fiának – fotó!

mandiner.hu

A New York Times-nak arról panaszkodnak az ukrán katonai vezetők, hogy a kárpátaljaiak nem akarnak önként meghalni a háborúban

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

hirtv.hu

Menczer Tamás: Ilyet csak egy tróger csinál + videó

origo.hu

Sejtelmesen üzent Stana Alexandra

travelo.hu

A Bükk-hegységben található Magyarország legújabb gyógyfürdője

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

ripost.hu

Tízéves átok alól szabadulnak ezek a csillagjegyek, így találhatod meg a társad idén tavasszal...

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Tragédia: a halálba zuhant egy beteg a kórház 3. emeletéről

KÜLFÖLD

Horrorisztikus baleset: három fiatal meghalt, egy az életéért küzd a kórházban

KÜLFÖLD

„Jó fiúk voltak, nagyon intelligensek” - balesetet szenvedett az 5 egyetemi jó barát, hárman nem élték túl

KÜLFÖLD

Megszülte gyermekét, majd pár nappal később elhunyt a fiatal édesanya