KÜLFÖLD

Figyelmeztet a WHO: új koronavírus-mutáció találtak

Egyre több megbetegedésért felelős globálisan a koronavírus B.1.621-es, azaz mű nevű variánsa.
címkék:

Augusztus 30-án az Egészségügyi Világszervezet egy újabb koronavírus-variánst vett fel az „érdekes Covid-változatok” listájára. A WHO szakemberei szerint a görög ábécé 12. betűjéről, a mű-ről elnevezett kórokozó jobban ellenáll a koronavírus-oltásoknak, és erős a gyanú, hogy az általa okozott betegség súlyosabb, mint amit a korábbi mutációk kiváltottak – írja a The Guardian internetes kiadása.

A WHO héten kiadott járvánnyal kapcsolatos közleménye szerint „a mű koronavírus-variáns olyan mutációk konstellációjával rendelkezik, amelyek arra engednek következtetni, hogy a kórokozó képes kijátszani a védőoltások által kiváltott immunitást”. A jelentés szerint az előzetes adatok arra utalnak, hogy a vírus a Dél-Afrikában először felfedezett béta-változathoz hasonlóan kerülheti ki az immunvédelmet. De ennek bizonyítása még további kutatásokat igényel.

A mű-változatot először 2021 januárjában, Kolumbiában azonosították. Az azóta eltelt időben azonban már 39 országban találtak a variáns által okozott fertőzést. Dél-Amerikán kívül az Egyesült Királyságból, Európából, az Egyesült Államokból és Hongkongból is jelentettek eseteket. Bár globális szinten egyelőre még csak a Covid-fertőzések kevesebb mint 0,1 százalékát teszi ki ez a mutáció, Kolumbiában már 39 százalékos, Eucuadorban pedig 13 százalékos a részaránya.

Az Egészségügyi Világszervezet egyébként jelenleg négy „figyelemre méltó” koronavírus-mutációt, az alfa, béta, gamma, delta és mű nevű variánsokat tartja számon. Ezeket a változatokat a WHO tudósai nyomon követik és figyelik a terjedésüket, hogy rögtön megtudják, ha a vírus fertőzőbbé válik vagy csökkenti a védőoltások hatékonyságát.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?