KÜLFÖLD

Franciaország: egy a feketék felsőbbrendűségét hirdető férfi felrobbantotta a lakását bombakészítés közben

A hatóságok egyelőre vizsgálják, hogy a gyanúsított mire akarta használni a robbanószerkezetet, amivel végül az otthonát sikerült levegőbe repítenie.
címkék:

A francia rendőrség átfogó vizsgálatot indított egy fekete férfi ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy véletlenül felrobbantotta a saját lakását bombakészítés közben Párizs Saint-Leu-la-Foret nevű északi elővárosában.

A szerda reggeli detonáció következtében a gyanúsított súlyos, a párja pedig kisebb sérüléseket szenvedett. Mindketten kórházi ápolásra szorultak. Jelenleg előzetes letartóztatásban vannak – írja a Le Point című párizsi hetilap internetes kiadása.

Egy a nyomozáshoz közeli forrás arról számolt be a francia sajtónak, hogy az őrizetbe vett férfi nem más, mint egy feketék felsőbbrendűségét hirdető mozgalom vezéralakja, Ludovic F., akit aktív megfigyelés alatt tartott az elhárítás a szélsőséges nézetei miatt. A Le Parisien értesülései szerint a 37 éves férfi már a börtönt is megjárta 2016-ban, amiért rendőrök elleni erőszakra buzdította a követőit a közösségi oldalán.

Ludovic F. azzal került a figyelem központjába a közelmúltban, hogy megalapította az Eben San nevű radikális egyesületet, melynek célja a „a fekete identitás helyreállítása, a fekete nemzeti vagyonon visszaszerzése, a fekete történelem megírása és a feketék elnyomására irányuló oktatás megtagadása.

A gyanúsított lakása teljesen kiégett a robbanás után. A helyszín átvizsgálása során tűzszerészek bombakészítéshez szükséges vegyi anyagokra bukkantak. A semlegesítésük és elszállításuk idejére a társasházat teljesen kiürítették. A lakók több, mint 1 nap után térhettek csak vissza az otthonaikba.

A pontoise-i ügyészség egyébként felkérte az Országos Terrorizmusellenes Ügyészséget a vizsgálat lefojtatására, de ők ezt visszautasították. A döntésüket azzal indokolták, hogy Ludovic F. nem terrorcselekményt készített elő, ami igencsak furcsa álláspont a történteket figyelembe véve.

címkék:
És ezeket olvastad már?