KÜLFÖLD

Franciaországban többeket börtönbe zártak a karantén megsértése miatt

A francia járványügyi szabályok a napnál is világosabbak, de úgy látszik, mégsem mindenki képes felfogni őket.

Gyorsított eljárásban 4 hónap börtönbüntetésre ítéltek Loire városában egy francia férfit, aki a jelenleg is hatályos járványügyi szabályok ellenére, legalább nyolc alakalommal hagyta el az otthonát nyomos ok nélkül – írja a La Parisien internetes kiadása.

FF2-es típusú szájmaszk egy francia rendőrön. (Photo by Alain Pitton/NurPhoto)

A francia lap értesülései szerint a börtönre ítélt férfi nem volt ismeretlen a hatóságok számára. Az elmúlt években legalább 16 alkalommal ítélték már el olyan kisebb bűncselekményekért, mint kábítószer-használat és terjesztésért, valamint jegy nélküli tömegközlekedésért. A férfit most „mások életének veszélyeztetése” vádjában találta bűnösnek a bíróság és 4 hónap szabadságvesztésre ítélte, amit a La Talaudiére nevű büntetés- végrehajtási intézetben kell leülni.

A kedden elítélt férfi nem az első, akit börtönbüntetésre ítélt a bíróság, mert megsértette az Emmanuel Macron által múlt kedden bejelentett intézkedések valamelyik pontját. Néhány nappal ezelőtt egy 19 éves párizsi fiú ugyanígy 4 hónap börtönt kapott, mert többször nyomós ok hagyta el az otthonát.

A jelenleg is hatályos járványügyi szabályok értelmében ha valaki megszegi a kijárási tilalmat Franciaországban, akkor első körben 135 eurós, azaz átszámítva nagyjából 45 ezer forint pénzbírsággal büntethető maximum. Ha az első szabálysértést 15 napon belül egy újabb követi, akkor a kiszabható bírság összege már 1500 euró (530 ezer forint) is lehet. Ha valaki három vagy négy alakalommal szegi meg a járványügyi szabályokat, akkor 3700 euró (1,3 millió forint) pénzbüntetés, vagy maximum hat hónap szabadságvesztés szabható ki rá.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?