KÜLFÖLD

Fukusimai sokk: az óceánba kerül a radioaktív szemét

Elképesztő döntést hozott a fukusimai atomerőmû környékén a takarítást végző cég: közel 580, tríciummal szennyezett vízzel teli hordót engednének a Csendes-óceánba.
  • Szerző: KF

A trícium a hidrogén radioaktív izotópja, ezzel a vízzel hűtötték le a sérült reaktorokat 2011-ben, a katasztrófa idején. A helyiek felháborodtak a tervek hallatán, de a cég azt állítja: a döntést már meghozták, és a 777 ezer tonna tríciumos hulladék nem veszélyes az emberi szervezetre. A japán kormány azonban még nem hagyta jóvá ezt a takarítási módot.

 

A környéken élő halászok attól tartanak, ha a tríciumos hordók az óceánba kerülnek, a megélhetésük kerül veszélybe, hiszen ezek után senki nem akar majd tőlük halat vásárolni – még akkor sem, ha a szennyezett víz semmilyen hatást nem gyakorol a vízre.

Szakértők szerint a trícium csak akkor ártalmas az emberi szervezetre nézve, ha nagy mennyiségben találkozik vele. A takarítócég szerint a hordókban tárolt tríciumos víz nem fog az óceánba szivárogni. A környezetvédők viszont attól tartanak, hogy ez a lépés precedenst teremthet, és ha sokan követik a példát, felborítják az óceánok ökoszisztémáját.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?