KÜLFÖLD

Gendersemleges egyenruhát kaphatnak a londoni rendőrök

Néhány „érzékeny”lelkű rendőr miatt teljesen kicserélhetik a külön férfi és női egyenruhákat.

Az Egyesült Királyság legnagyobb rendfenntartó szervezete, a londoni rendőrség (Metropolitan Police) gendersemleges egyenruhák bevezetésén gondolkodik, mivel jelenleg nem biztosítanak külön formaruhát a nemi szempontból nem bináris, vagyis a férfi és női kategóriákba nem sorolható tisztek számára, amivel sérthetik a 2010-ben elfogadott, úgynevezett egyenlőségi törvényt – írja rendőrségi forrásokra hivatkozva a The Sun internetes kiadása.

A londoni rendőrségnek 2023-ban lejár a jelenlegi egyenruha-szállítóval kötött szerződése. Sajtóinformációk szerint a rendfenntartó szervezet vezetősége ezért konzultálni kezdett mintegy 30 ezer alkalmazottjával, hogy felülvizsgálják, milyen változtatásokat kell végrehajtani a formaruhákon az új szerződés aláírásakor annak érdekében, hogy mindenki számára elfogadható legyen a viselet.

Úgy tudni, a rendőri állomány tagjai közül többen is a nemsemlegesen egyenruha bevezetését javasolták, mivel sértőnek találják, hogy csak nőnek és férfinak öltözhetnek fel szolgálat közben.

Egy magát csak Alex Blue-nak nevező tiszt például azt mondta a Sunnak, hogy „az egyenruhákon csak és kizárólag olyan elemeknek szabadna lennie, melyek nem köthetőek sem a nőkhöz sem a férfiakhoz, mivel ennek elmulasztása közvetett diszkriminációnak minősül.”

A londoni rendőrségnél szolgáló férfiak és nők egyenruhája között jelenleg sincs túl sok különbség. A férfiak sisakot, lapos sapkát és fekete nyakkendőt viselnek, míg a nők tekercses sapkát és kockás nyakkendőt.

Jogi szakértők szerint, ha londoni rendőrség bevezeti a nemsemleges egyenruhákat, akkor annak visszafordíthatatlan következményei lehetnek az olyan közintézményekre és fegyveres szolgálatokra nézve, melyeknél külön férfi és női egyenruha van rendszeresítve.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?