KÜLFÖLD

George Clooney és hollywoodi elvtársai öntik a pénzt az amerikai baloldalba, hogy totális hatalmat szerezhessenek

Nem kevesebb mint 1,5 millió dollárt fordítottak a hollywoodi celebek a Demokrata Párt kampányára Georgia államban az elmúlt napokban.

Az Egyesült Államok elnökválasztásának hivatalos időpontja november harmadikán volt, de különböző adminisztratív és jogi okok miatt még mindig nem született hivatalos végeredmény a képviselői mandátumokról sok helyen. Az voksoláson ugyanis nem csak a kormányfő személyéről dönthettek az amerikai választópolgárok, hanem a törvényhozás összetételéről is. Az utóbbival kapcsolatban pedig egyelőre még sok a kérdőjel.

A Fehér Házba jó eséllyel a 78 éves Joe Biden költözhet majd be, illetve az eredmény jelenlegi állása szerint a képviselőházban is a Demokrata Párt politikusai szereztek szűk többséget. A törvényhozás felsőházában, azaz a szenátusban azonban még két mandátum sorsa – melyek a mérleg nyelvét jelentik – nem eldöntött. Georgia államban ugyanis még mindig nem hirdettek hivatalos végeredményt.


Ha a dél-keleti tagállam mindkét szenátusi helyét megszereznék a demokraták akkor 50 képviselőjük kerülne a testületben, pont ugyanannyi mint a republikánusoknak. Ez a döntetlen helyzet azért kedvezne a baloldalnak, mert ha szavazategyenlőség esetén döntésképtelen szenátus, akkor a mindenkori alelnök is szavazhat. Azaz Joe Biden beiktatása után az ultraliberális Kamala Harris. Ez pedig a Demokrata Párt totális hatalmát jelentené: ők irányítanák a Fehér Házat, illetve a törvényhozás mindkét házát. Lényegében bármilyen törvényt kényük kedvük szerint tolhatnának keresztül a rendszeren. Szakértők szerint egy ilyen helyzetben a demokraták laza csuklóval semmisítenének meg minden fontos intézkedést, ami Trump elnöklése alatt született. Például az USA bevándorláspolitikája is radikálisan baloldali fordulatot venne egyik napról a másikra. Nem véletlenül figyel mindenki jelenleg Georgia államra Amerikában.

A Demokrata Párt szenátusi frakcióvezetője, Chuck Schumer nemrég egy kampányrendezvényen kijelentette: „Ha most megszerezzük Georgia államot, akkor megváltoztathatjuk a világot.” Az állam két szenátusi helye megszerzésének, illetve a baloldal totális hatalmának pedig senki sem örülne jobban, mint a nyíltan demokrata párti hollywoodi celebek. Ezt onnan tudhatjuk, hogy a The Hill című politikai napilap internetes kiadása terjedelmes cikket közölt arról, hogy George Clooney, Will Smith, Joaquin Phoenix, Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo és még sok másik A-listás amerikai híresség hatalmas vagyonokat adományozott az elmúlt napokban Georgia két demokrata párti szenátorjelöltjének kampányára, illetve az állam választási bizottságának. A celebek hatalmas adományaival együtt több, mint 1,5 millió dollárt támogatás folyt be az elmúlt 10 napban a demokraták „WinBothSeat”, azaz nyerjük meg mindkét helyet nevű kampányába.

„Georgia állam választási eredményén múlik Amerika jövőjének következő 10 éve. Ez egy nagyon-nagyon fontos dolog, amit a hírességek is tudnak. Persze mi gondosan válogatunk közöttük, csak olyan embereket engedünk megszólalni demokrataként, akik hitelesen képviselnek minket. A republikánusok folyton azt hangoztatják, hogy a hollywoodi elit teljesen elszabadult és csak minket támogat. Pedig ők is próbálnak maguk mellé állítani hírességeket, csak épp senki sem akar melléjük állni” – fogalmazott a sajtónak Brad Jenkins, Barack Obama korábbi tanácsadója.

A Republikánus Párt egyik Georgia állambeli tanácsadója, Janelle King szerint semmi probléma sincs azzal, ha a hollywoodi celebek a közösségi médiás felületeiket használják a politikai véleményük terjesztésre. Azzal viszont már van baj, hogy a Los Angeles-i luxusvillájukból akarják megmondani, mi a legjobb Georgia állam lakóinak, és több ezer kilométer távolságból avatkoznak bele egy lokális jellegű választásba. „Ez nem arról szól, hogy ők hírességek vagy sem. Hanem arról, hogy hírességek és ebből fakadóan azt hiszik, tudják, mi a legjobb nekünk itt Georgiában” – fogalmazott King.

És ezeket olvastad már?