KÜLFÖLD

Döbbenetes videó: gépfegyverekkel lövik egymást a migránsok a belga nagyvárosban

A kurd és csecsen bevándorlók Európa szívébe importálták a közel-keleti konfliktusukat. Ma már ott tartunk, hogy gépfegyverekkel lövik egymást...

Pénteken és szombaton lényégében háborús övezetté változtak a belgiumi Liége külső kerületei, miután a csecsen és kurd migránsok – etnikai okok miatt – egymásnak estek. A főleg fiatalokból álló csoportok kezdetben husángokkal verték egymást, de az összecsapások csúcspontján a félautomata gépfegyverek is előkerültek. Egy ember meghalt, ketten pedig súlyosan megsebesültek. A hatóságok eddig közel harminc embert tartóztattak le – írja a SudInfo belga hírportál.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A helyi sajtó beszámolói szerint az erőszakot egy csütörtöki incidens okozta, ami kurdok és csecsenek közötti történt Verviers-ben (Liége-hez közeli város). Az összetűzés okait egyelőre még vizsgálják a hatóságok. Az ügyészség arról adott tájékoztatást, hogy egyelőre nem látja bizonyítottnak a különböző összecsapások közötti kapcsolatot.

A közösségi médiában több olyan videó kering, melyeken tisztán látszik, hogy a pénteki zavargások alkalmával a migránsok gépfegyverekkel lövöldöznek, autókat rongálnak meg és husángokkal verik egymást Liége Droixhe nevű kerületében.

A pénteki események hatására a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a az érintett kerületekbe szombaton. Az autók ellenőrzése során több fegyvert találtak, köztük egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt is.

A rendőrség eddig összesen 28 embert tartóztatott le, mindegyikük csecsen származású. Többségük nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, volt akit elfogatóparancs alapján köröztek.

Az egymással szemben álló csoportok azzal fenyegetik a másikat a közösségi oldalakon, hogy a történetnek még lesz folytatása.

A csecsen és a kurd migránsok közötti konfliktus egyébként arra vezethető vissza, hogy a magát Iszlám Államnak nevező szunnita terrorszervezet 2015-ben jelentős számú csecsen harcossal a soraiban foglalta el a kurdoktól a szíriai Kobanit, amit gyakran csak a „kurdok Sztálingrádjának” neveznek. Az összecsapásokban több ezer kurd vesztette életét.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?