KÜLFÖLD

Görögország fizetni kezdett az önkéntesen hazatérő migránsoknak

A következő hetekben 5 ezer illegális bevándorló kap fejenként 2 ezer eurót, ha önként vállalják, hogy elhagyják Európát.

A görög kormány a héten elkezdte kifizetni a még márciusban megítélt 2000 eurós (nagyjából 630 ezer forint) támogatást azoknak az illegális bevándorlóknak, akik önként vállalják, hogy elhagyják Európát és hazatérnek a származási országukba – írja a Proto Thema görög hírportál.

Az Európai Unió (EU) által finanszírozott Önkéntes Visszatérési és Reintegrációs Program (AVRR) célja, hogy tehermentesítsék az Égei-tenger keleti medencéjében található, migránsokkal túlzsúfolt görög szigeteket, illetve támogassa az újrakezdésben azokat a bevándorlókat, akik önként vállaljak, hogy visszatérnek az szülőföldjükre.

A programot még március közepén jelentette be Ylva Johansson uniós belügyi biztos. A svéd politikus akkor úgy fogalmazott, hogy „az EU nincsen felkészülve egy, a 2015-ben tapasztalthoz hasonló újabb menekülthullámra. A pénz segít abban, hogy a migránsok újrakezdhessék életüket a hazájukban.”

Az önkéntes visszatéréseket a görög kormány illetékes szervei, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) koordinálja. A programról szóló hivatalos tájékoztató szerint az uniós felajánlást körülbelül ötezren vehetik igénybe, de nem vonatkozik azokra a migránsokra, akik Törökország azon bejelentése után lépték át a görög-török határ, miszerint Ankara többé nem állja útját az Európába igyekvő bevándorlóknak.

A kifizetések megindításával kapcsolatban a görög migrációs és menekültügyi miniszter, Notis Mitarakis úgy fogalmazott, hogy program nagyon jól illeszkedik a Új Demokrácia vezette konzervatív görög kormány szigorú de tisztességes bevándorláspolitikájába, illetve egy jó kezdet a görög szigetek tehermentesítésére.

Görögországban jelenleg mintegy százezer menedékkérő tartózkodik, közülük 36 ezren az égei-tengeri szigeteken létesített – eredetileg 6000 férőhelyes – menekülttáborokban vannak elszállásolva.

A CNN-nek adott korábbi interjújában Notis Mitarachi migrációs politikáért felelős miniszter részletesen beszámolt arról, hogy a konzervatív görög kormány milyen eszközöket kíván bevetni az illegális migráció visszaszorítása érdekében. A tárcavezető politikus úgy fogalmazott: „Görögország nem egy nyitott szőlőskert, ahol a migránsok kényük-kedvük szerint vonulgathatnak”, ezért több ütemben fizikai határzárat, hatékony határvédelmi rendszert, illetve gyors kitoloncolási eljárási folyamatot szeretnének kiépíteni.

A miniszter hangsúlyozta, hogy együtt érez, és nagy tiszteletben tartja azokat a görög állampolgárokat, akiknek az életét teljesen felforgatta az illegális migráció. A politikus úgy fogalmazott, hogy „az Égei-tenger keleti medencéjében található apró szigeteken élőket tehermentesíteni kell! Az itt található túlzsúfolt befogadóközpontokat fel kell számolni. Az új bevándorlók pedig nem adhatják be addig a menekültkérelmüket, amíg nem bírálunk el folyamatban lévő eljárásokat. Elég volt az állandó túlzsúfoltságból.”

Notis Mitarachi kiemelte, hogy az országban található befogadóközpontok mindegyikét úgy alakítják át a következő egy évben, hogy létesítményekből történő ki és belépéséket minden alkalommal regisztrálják. Ezzel a céljuk, hogy a migránsok ne tűnhessenek el a hatóságok szeme elől, amíg a menekültügyi eljárásukat el nem bírálják.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?