Létrehozva: 2020.08.02.

Görögország fizetni kezdett az önkéntesen hazatérő migránsoknak

A következő hetekben 5 ezer illegális bevándorló kap fejenként 2 ezer eurót, ha önként vállalják, hogy elhagyják Európát.

A görög kormány a héten elkezdte kifizetni a még márciusban megítélt 2000 eurós (nagyjából 630 ezer forint) támogatást azoknak az illegális bevándorlóknak, akik önként vállalják, hogy elhagyják Európát és hazatérnek a származási országukba – írja a Proto Thema görög hírportál.

Az Európai Unió (EU) által finanszírozott Önkéntes Visszatérési és Reintegrációs Program (AVRR) célja, hogy tehermentesítsék az Égei-tenger keleti medencéjében található, migránsokkal túlzsúfolt görög szigeteket, illetve támogassa az újrakezdésben azokat a bevándorlókat, akik önként vállaljak, hogy visszatérnek az szülőföldjükre.

A programot még március közepén jelentette be Ylva Johansson uniós belügyi biztos. A svéd politikus akkor úgy fogalmazott, hogy „az EU nincsen felkészülve egy, a 2015-ben tapasztalthoz hasonló újabb menekülthullámra. A pénz segít abban, hogy a migránsok újrakezdhessék életüket a hazájukban.”

Az önkéntes visszatéréseket a görög kormány illetékes szervei, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) koordinálja. A programról szóló hivatalos tájékoztató szerint az uniós felajánlást körülbelül ötezren vehetik igénybe, de nem vonatkozik azokra a migránsokra, akik Törökország azon bejelentése után lépték át a görög-török határ, miszerint Ankara többé nem állja útját az Európába igyekvő bevándorlóknak.

A kifizetések megindításával kapcsolatban a görög migrációs és menekültügyi miniszter, Notis Mitarakis úgy fogalmazott, hogy program nagyon jól illeszkedik a Új Demokrácia vezette konzervatív görög kormány szigorú de tisztességes bevándorláspolitikájába, illetve egy jó kezdet a görög szigetek tehermentesítésére.

Görögországban jelenleg mintegy százezer menedékkérő tartózkodik, közülük 36 ezren az égei-tengeri szigeteken létesített – eredetileg 6000 férőhelyes – menekülttáborokban vannak elszállásolva.

A CNN-nek adott korábbi interjújában Notis Mitarachi migrációs politikáért felelős miniszter részletesen beszámolt arról, hogy a konzervatív görög kormány milyen eszközöket kíván bevetni az illegális migráció visszaszorítása érdekében. A tárcavezető politikus úgy fogalmazott: „Görögország nem egy nyitott szőlőskert, ahol a migránsok kényük-kedvük szerint vonulgathatnak”, ezért több ütemben fizikai határzárat, hatékony határvédelmi rendszert, illetve gyors kitoloncolási eljárási folyamatot szeretnének kiépíteni.

A miniszter hangsúlyozta, hogy együtt érez, és nagy tiszteletben tartja azokat a görög állampolgárokat, akiknek az életét teljesen felforgatta az illegális migráció. A politikus úgy fogalmazott, hogy „az Égei-tenger keleti medencéjében található apró szigeteken élőket tehermentesíteni kell! Az itt található túlzsúfolt befogadóközpontokat fel kell számolni. Az új bevándorlók pedig nem adhatják be addig a menekültkérelmüket, amíg nem bírálunk el folyamatban lévő eljárásokat. Elég volt az állandó túlzsúfoltságból.”

Notis Mitarachi kiemelte, hogy az országban található befogadóközpontok mindegyikét úgy alakítják át a következő egy évben, hogy létesítményekből történő ki és belépéséket minden alkalommal regisztrálják. Ezzel a céljuk, hogy a migránsok ne tűnhessenek el a hatóságok szeme elől, amíg a menekültügyi eljárásukat el nem bírálják.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő dolog derült ki Deutsch Anita és Kinizsi Ottó házasságáról – videó

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

A kulcsát kereste, de véletlenül a kamaszlányát lőtte le egy édesanya

KÜLFÖLD

Ha nem teszitek meg, kiraklak titeket az éjszakába – fenyegette a 11 éves lánykákat a pedofil

KÜLFÖLD

"Megtaláltuk a lezuhant UFO-roncsot" - súlyos vallomást tett egy katona

KÜLFÖLD

Megváltozott egy nő kézírása: teljesen összetört, amikor rájött, hogy miért