KÜLFÖLD

Gyilkos migránsokat hozott Európába, álló ovációt kapott Brüsszelben

Carole Rackete júniusban engedély nélkül szállította az olasz partokhoz illegális bevándorlók tucatjait a Sea-Watch 3 nevű hajón. Azóta kiderült, hogy a fedélzeten több erőszakos bűnöző is volt, akiket csak a szerencsének köszönhetően kaptak el az olasz rendőrök. A liberális-zöldpárti erők ennek ellenére álló ovációval ünnepelték a német hajóskapitányt.
címkék:
  • Szerző: WM

Brüsszelben a kettős mérce alkalmazása és a képmutatás mindennapossá vált. Miközben a napokban Horst Seehofer német belügyminiszter azért utazott Törökországba, hogy egyeztessen az ankarai kabinettel a szíriai migránsok feltartóztatása érdekében, addig az Európai Parlament bel- és igazságügyi bizottságában vastapssal ünnepelték az Olaszországban törvénysértést elkövető Carola Rackete német hajóskapitányt. Rackete korábban ugyanis úgy kötött ki a Sea-Watch 3 nevű hajójával Olaszország partjainál, hogy Matteo Salvini akkori olasz belügyminiszter ezt határozottan megtiltotta. A hajó fedélzetén több tucat afrikai migráns tartózkodott. Ráadásul a bevándorláspárti erőket az sem zavarja, hogy azóta bebizonyosodott, Rackete olyan illegális bevándorlókat is Európába hozott, akiket Líbiában kínzással, nemi erőszakkal és gyilkossággal vádolnak. A szakbizottsági ülésen Rackete nem válaszolt az ezzel kapcsolatos vádakra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kapitány a kínos kérdéseket kikerülve sokkal inkább arról beszélt, hogy az európai politikusok szégyellhetik magukat amiért nem tesznek többet a migránsokért, és nem tesznek eleget a humanitárius kötelezettségeikért. A Sea-Watch legénysége – így a német kapitány – ugyanis a nemzetközi tengerjogra hivatkozik, amely kimondja: kötelesség a veszélyben lévő emberek segítségére sietni.

Nagyon nehéz így európainak éreznem magam

– mondta indulatosan Rackete arról, hogy egyes tagállamok vonakodnak a menekültbefogadástól. A parlamenti szakbizottság liberális–zöldpárti része gratulációval fogadta a 31 éves kapitány szavait.

Bevándorláspárti szeánsz

Egészen elképesztő bevándorláspárti szeánszon vagyunk túl. Elfogadhatatlan és szélsőséges hozzászólások sorát hallgattuk végig – összegezte a történteket újságíróknak Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő, aki az ülésen felszólalva többek között azt ajánlotta Rackete figyelmébe: életeket valóban menteni kell, de a törvényesség mentén.

A józan ész talaján állókat lehurrogták a bevándorláspártiak

– hangoztatta Hidvéghi, hozzátéve: a kormánypárti képviselőknek az elhangzott sértések és a kioktató hangnem ellenére is meg kell őrizniük a nyugalmukat.

Ripost előfizetés banner

címkék:
És ezeket olvastad már?