Létrehozva: 2021.05.10.

Háború dúl az amerikai jobboldal lelkéért: Trump még mindig a Republikánus Párt vezéralakja?

Minden felmérés azt mutatja, hogy a Republikánus Párt valószínűleg többséget fog szerezni a szövetségi törvényhozás mindkét házában a jövőre esedékes „félidős” választásokon. A GOP kilátásai jók, de a párt prominens politikusai egyelőre nem tudják eldönteni, hogy Trumppal vagy nélküle forduljanak-e rá a történelmi jelentőségű voksolásra. Jelen állás szerint ennek a kérdésnek a megválaszolásához politikai leszámolásokon keresztül vezet az út.

Szerző Gaál József

Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt hetekben egy vérre menő háború vette kezdetét a Republikánus Párt mérsékelt és patrióta érzelmű szárnya között arról, hogy a párt végleg szakítson-e Donald J. Trump korábbi amerikai elnökkel, vagy az ő vezetésével vágjanak-e neki a jövő év novemberben esedékes, úgynevezett félidős kongresszusi választásoknak. Ennek a kérdésnek az eldöntésére több békés rendezési kísérlet is történt, de mostanra tisztán látszik, hogy az események legvégén csak az egyik tábor fog állva maradni a jobboldalon.

Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke.

Éppen úgy, ahogy az amerikai nemzetet, a Republikánus Pártot is megosztotta Donald Trump, aki „harmadik utasként” robbant be a politikába, de a 2016-os elnökválasztást követően varázsütésre a GOP vezetőjévé vált. A Fehér Házban töltött négy éve alatt számtalan összetűzés történt az elnök és pártjának vezető politikusai és tisztségviselői között, aztán a 2020-as választási vereség, illetve a Capitolum elleni ostrom szilárd erkölcsi alapot adott Trump párton belüli ellenfeleinek arra, hogy megszabaduljanak tőle.

A Republikánus Párt mérsékelt és centrista szárnya, az úgynevezett „establishment” azonnal temetni kezdte Trumpot a bukása után, mondván: új fejezetet kell nyitni a párt történetében, mivel az túlságosan összefonódott a korábbi elnök nevével. Ezzel szemben a Trump-párti, nemzeti érzelmű oldal úgy gondolja, hogy nélküle szinte már elképzelhetetlen az amerikai jobboldal jövője, ezért továbbra is hagyni kell, hogy fontos szerepet játsszon a párt életében.

A Trump-párti és Trump-ellenes tábor közötti törésvonal február elején mutatkozott meg leginkább a Republikánus Párton belül, amikor a korábbi elnök ellen, lázítás vádjával indított alkotmányos vádeljárás ügyében szavazott a szövetségi kongresszus. Az alsóházban 10 republikánus képviselő, a felsőházban pedig 7 republikánus szenátor voksolt a demokratákkal Trump ellen, akit végül így is felmentettek. Nagy általánosságban elmondható: ez a 17 republikánus politikus minden erejével azon dolgozik, hogy a korábbi elnököt végleg eltávolítsák az amerikai jobboldal háza tájáról.

Trump párti tüntetők a szövetségi törvényhozás épülete, a Capitolium előtt 2021. január 6-án.

A „Trumppal vagy nélküle” című háború első komolyabb áldozata George W. Bush egykori alelnökének, Dick Cheney-nek lánya, Liz Cheney befolyásos képviselő, aki szintén megszavazta Trump felelősségre vonását.

„A 2020-as elnökválasztást nem csalták el. Bárki, aki az ellenkezőjét állítja, A NAGY HAZUGSÁGOT terjeszti, hátat fordít a jogállamiságnak és mérgezi demokratikus rendszerünket”

– fogalmazott a közösségi oldalán Liz Cheney, a képviselőház republikánus frakciójának harmadik számú vezetője, aki évek óta Trump egyik legnagyobb kritikusának számít a párton belül. Az 54 éves politikus nemrég azonban annyira nekiment a korábbi elnöknek, hogy a párttársai egy frakción belüli szavazást tűztek ki szerdára, melyen arról fognak dönteni, hogy minden tisztségétől megfosszák-e Cheney-t.

Nem készült hivatalos felmérés, de a képviselő elleni voksolás vélhetően eredményes lesz, mivel Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus párti frakcióvezetője kijelentette: „a párt végleg szakított Cheney-val”, és ő biztosan a menesztése mellett fog szavazni.

Ezzel párhuzamosan ráadásul Trump is hadat üzent Cheney-nek azzal, hogy a 2022-es félidős választásokon jelöltet állít ellene a wyomingi választókörzetében a republikánus előválasztásokon.

Liz Cheney Wyoming állam republikánus párti képviselője.

A párton belüli konfliktus másik nagyon kárvallottja a republikánusok 2012-es elnökjelöltje, Mitt Romney, aki szintén megszavazta a Trump elleni alkotmányos vádeljárást, sőt, az elnöklésének éveiben többször is fittyet hányt a pártfegyelemre, és kiszavazott a frakciójából, mert nem tetszett neki az irány, amit kijelölt számára az Egyesült Államok korábbi elnöke.

Ezzel a politikával Romney ingoványos talajra tévedt, mivel az elmúlt években folyamatosan vesztett népszerűségéből a utahi választókörzetében, és ma már úgy fest, hogy a republikánus választópolgárok többsége ellene voksolna, ha ismét megpróbálna bekerülni a szenátusba.

Romney és párja közötti konfliktus május elsején érte el a mélypontot, amikor a republikánusok utahi pártkonferenciáján a közönség több alkalommal is kifütyülte a beszéde közben. A bekiabálók közül többen is „kommunistának” és „árulónak” nevezték a veterán politikust, aki így reagált a történtekre:

„Annyit huhogtok, amennyit csak akartok. Én egész életemben republikánus voltam. Apám Michigan kormányzója volt, én pedig a republikánusok elnökjelöltje voltam 2012-ben. Erre azért remélem, hogy emlékeztek.”

Az előbb felsorolt esetek tűpontos képet adnak az amerikai jobboldal történetének egyik legnagyobb dilemmájáról: a republikánus párti szavazók többségének szemében még mindig Trump a jobboldal vezetője, de a párt mérsékelt szárnya viszont úgy gondolja, hogy a volt elnökkel képtelenek lesznek visszahódítani a demokratáktól a kongresszus két házát jövőre, szerintük ugyanis a vállalkozóból lett politikus mozgósító ereje korlátolt.

Egyelőre nem lehet megmondani, mi lesz a Republikánus Párt sorsa, de az elmúlt napok eseményei alapján nagyon úgy fest a helyzet, hogy Trump és szövetségesei fognak nyertesen kikerülni a párt lelkéért vívott küzdelemből. Szakértők szerint, ha ez a szcenárió bekövetkezik, akkor a GOP politikája végérvényesen patrióta, nemzeti érzelmű és populista fordulatot vehet.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Vendégmunkások: miért jöttek Magyarországra? Megkérdeztük őket!

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Szürreál: migránsok, kommunisták és rendőrök között tört ki tömegverekedés a párizsi repülőtéren

KÜLFÖLD

Szakképesítés nélküli plasztikai sebészt tartóztattak le

KÜLFÖLD

Moszkvai terrortámadás: visszaállíthatják Oroszországban a halálbüntetést?

KÜLFÖLD

Drónok segítségével vadászták le az emberekre támadó szlovák vérmedvét