KÜLFÖLD

Hamarosan embereken is tesztelik a tablettás koronavírus-vakcinát

A tablettás vakcina gyártói azt várják a készítménytől, hogy segítségével a fejletlen, szegény országok lakosságát is rekordsebességél immunizálhatják.

A szájon át beszedhető koronavírus-vakcina megváltoztatja a járvány elleni küzdelem játékszabályait – fogalmazott egy közleményben a jeruzsálemi székhelyű Oravax gyógyszeripari vállalat, ami hamarosan megkezdi tablettás vakcinájának első fázisú klinikai vizsgálatát, mely során embereken is tesztelni fogják a különleges készítményt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az Oravax két cég: az izraeli-amerikai Oramed és az indiai Premas Biotech közös vállalkozásaként kezdte meg működését. A vállalat még márciusban adta hírül, hogy házi sertések esetében hatékonynak bizonyult a koronavírus elleni tablettájuk. Az azóta eltelt időben számtalan kísérleti állaton tesztelték a vakcinát sikeresen, mostanra pedig minden adottá vált ahhoz, hogy embereken is kipróbálják – írja a Jerusalem Post angol nyelvű izraeli hírportál.

A szájon át szedhető (orális) védőoltásokat úgynevezett második generációs vakcina lehetőségként tartják számon, amit annak a kielégítésére terveztek, hogy könnyebb legyen a méretezés, a szállítás, a szétosztás és a célba (a szervezetbe) juttatás.

„Az orális vakcina potenciálisan arra ad módot, hogy az emberek otthon, maguknak végezzék el a vakcinázási folyamatot. A ’vakcinát’, azaz a tablettát egyszerűen lehet szállítani, és szobahőmérsékleten tárolni, ez pedig bárhol, bárhová a világon egyszerűvé teszi az eljuttatását”

– mondta a tablettás vakcina előnyeiről Nadav Kidron, az Oramed elnöke, aki azt is hozzátette, hogy az izraeli Egészségügyi Minisztérium végleges jóváhagyása napokon belül megérkezhet, és akkor elkezdik embereken is tesztelni a készítményt.

A szájon át szedhető védőoltás egyébként nem egy technológiai újdonság, már most számtalan betegség megelőzésére létezik ilyen típusú készítmény, melynek sok előnye van a hagyományos vakcinával szemben. Például a karba kapott védőoltások jók a súlyos betegségek megelőzésében, ugyanakkor nem tudnak tökéletesen megóvni az infekciótól, legalábbis nem elég jól, mivel a fertőzés először az orrban, a torokban indul, ahol kevésbé fejti ki a hatását. Nem úgy a tablettás vakcina, ami hamarabb beindítja a védelmi mechanizmusokat ezeken a területeken.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?