KÜLFÖLD

Hat adag vakcinával oltottak be véletlenül egy fiatal nőt, azonnal intenzívre került

Az érintett páciens a protokoll szerinti 30 mikrogramm hatóanyag helyett 180-at kapott.

Vasárnap reggel véletlenül hat adag Pfizer-BioNTech-féle koronavírus elleni vakcinával oltottak be egy 23 éves nőt Olaszországban. A túladagolt pácienst megfigyelés céljából azonnal intenzív osztályra szállították, ahol infúzióra kötötték és lázcsillapítókat kapott - írja az olasz sajtóra hivatkozva az amerikai CBS.

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját nehezebb kezelni, mint a többi oltóanyagot, azt ugyanis koncentrátumként csomagolják, és jelentős mennyiségű sóoldattal kell hígítani, mielőtt beoltásra kerülne. Ebből a készítményből 1 ampulla 6 ember immunizálására elengedő oltóanyagot tartalmaz, melyre a gyártó számtalan alkalommal felhívta már a figyelmet, mivel az elmúlt időszakban több túladagolásos baleset is következett a nagyvilágban. Most épp az Toszkána nyugati részén található Noé Kórházban.

A helyi sajtó beszámolói szerint az oltásokat végző nővér azonnal észlelete, hogy egy egész ampullányi oltóanyagot belefecskendezett a fiatal nő karjába, ezért azonnal átszállították az intenzív osztályra megfigyelésre. Itt nagy dózisban paracetamol alapú lázcsillapítókat kapott, mivel félő volt, hogy koronavírus-fertőzés szerű tüneteket fog produkálni a túladagolás miatt.

„A páciensnek nem volt láza, és fájdalmai sem voltak, kivéve az oltás helyén fellépő fájdalmat. A fiatal nő nagyon megijedt a túladagolás tényének hallatán, ezért hétfő estig benntartottuk. Szerencsére azonban nem lett panasza, és hazaengedhettük”

- fogalmazott Dr. Antonella Vicenti, a Noé Kórház fertőző betegségek osztályának igazgatója.

Daniella Gianelli, a kórház szóvivője elmondta: „a páciens immunválaszát figyelemmel fogják kísérni, és rendszeresen vért vesznek majd tőle, mivel elképzelhető, hogy ezek után nem lesz szüksége második oltásra.”

Az esetről egyébként jelentést tettek az olasz gyógyszerszabályozó hatóságoknak, a kórházban pedig belső vizsgálatot rendeltek el. Úgy tudni, hogy a nővért, aki vélhetően fáradság miatt hibázott, határozatlan időre felfüggesztették az állásából.

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját koncentrátumként csomagolják. Egy ampullában hat adag oltóanyag található.

Ahogy fentebb már említettük, nem most először történt túladagolásos incidens a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával: Az amerikai Iowa állam dél-keleti részén található Fort Madison Büntetés-végrehajtási Intézetben nem kevesebb, mint 77 fogvatartottnak sikerült egy teljes ampullányi oltóanyagot beadni.

Ebben az esetben azonnal értesítették az Iowai Egyetemet, a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központot (CDC), valamint a Pfizer szakértőit, akik azt javasolták, hogy a érintetteket 48 órán keresztül folyamatosan ellenőrizzék, és szállítsák kórházba, ha szükséges. Erre azonban nem volt szükség, mivel a fogvatartottak tünetmentesen megúszták a dolgot.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?