KÜLFÖLD

Hat-hétszázezer illegális migráns él Franciaországban, a számuk folyamatosan növekszik

Egyes becslések szerint a papírok nélküli bevándorlók pontos száma akár a kétszerese is lehet a most nyilvánosságra hozott adatoknak.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Le Parisien című napilap online kiadásának adott interjújában azt mondta, hogy Franciaország területén megközelítőleg hat-hétszázezer illegális migráns él,akikről a közigazgatási szervek lényegében semmi sem tudnak, mivel nincs érvényes tartózkodási engedélyük.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A megdöbbentő számadatok ismertetése után a tárcavezető politikus hozzáette, hogy ez a szám valójában meglehetősen alacsonynak számít a nagy európai országhoz viszonyítva, hiszen például az Egyesült Királyságban élő illegális bevándorlóinak számát 1 és 1,5 millió közé becsülik.

Nem meglepő módon a Franciaországban tartózkodó illegális bevándorlókról nincs hivatalos nyilvántartás, így a pontos számukat leggyakrabban az állami egészségügyi segélyt (AME) igénylők száma alapján szokták megbecsülni. Darmanin is vélhetően ezt vette alapul, amikor hat-hétszázezer migránsról beszélt.

A most nyilvánosságra hozott számok drasztikus növekedést jelentenek a korábbi belügyminiszter, Gérard Collomb által ismertetett adatokhoz képest, aki 2017-ben azt állította, hogy „csak” 300 ezer illegális bevándorló él az országban.

Képünk illusztráció

Ezzel összefüggésben érdemes megemlíteni: egy szeptemberi kormányzati jelentésben az szerepelt, hogy 2022-ben több mint 1 milliárd eurót (370 milliárd forint) fognak az AME-segélyek kifizetésére költeni, ami kicsivel ugyan, de magasabb az idei évi 990 millió eurós költségvetéséhez képest.

Jérome Wittwer bevándorlásügyi szakértő, a szeptemberi jelentés egyik szerzője 2019-ben még azt állította, hogy a Franciaországban tartózkodó illegális bevándorlók száma jóval magasabb lehet a hivatalos becsléseknél, mivel a papírok nélküli bevándorlóknak körülbelül csak a fele kéri az AME-segélyt, tehát az illegális bevándorlók valós száma inkább a kétszerese annak, amit a belügyminiszter állít.

A tömeges migráció éves összköltsége egyébként szintén vita tárgyát képezi Franciaországban, de egy 2020-as számvevőszéki jelentés szerint az ország 2019-ben 6,57 milliárd eurót költött az illegális bevándorlókra, azaz 48 százalékkal többet, mint 2012-ben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?