KÜLFÖLD

Hihetetlen, mit árulnak Észak-Koreában a hamburgeresnél

Akik már kóstolták a kommunista bucit, egybehangzóan azt mondják, olyan az íze, mint egy rendesen megszikkadt és megsavanyodott sajtburgernek.

Egy indonéz hobbifotós, Jaka Parker nagyjából 4 teljes évig lakott életvitelszerűen Észak-Koreában diplomataként. Hazaköltözése óta pedig rendszeresen tesz közzé fotókat és videókat közösségi oldalain, hogy bemutassa, milyenek is a hétköznapok a világ legelzártabb diktatúrájában.

Az Instagram-fiókjára és a Youtube csatornájára külön-külön is érdemes odafigyelni, hisz segítségükkel árnyalt képet kaphatunk  a világ utolsó, valóban kommunista országának a társadalmi helyzetéről és mindennapjairól.

Parker egyik legizgalmasabb videójában pedig arról forgatott, ahogy a fővárosban, Phenjanban az utcai ételárusokat járja gyorskaját keresve.

 

Egy 5 bódéból álló soron nézelődik párjával, ahol először egy húsmentes sushit vásároltak. Majd egy másik eladónál két mogyorókrémes tojáslepényt fogyasztottak el helyben.

A szegényes ételek sora pedig levegőben is folytatódik Észak-Koreában. Aki a kommunista ország nemzeti légitársaságával, az Air Koryóval repül, jobban teszi, ha nem éhesen száll fel a cég járataira, mert a menü egyetlen ételből áll, ez pedig a hírhedt Koryo Burger.

Az Air Koryo repülőgépparkja mellesleg olyan öreg, hogy az utasszállítóinak a 95%-a ki van tiltva az uniós légtérből és annak repülőtereiről. A gépek többségét ugyanis 1960 és 1970 között gyártották a Szovjetunióban.

A Koryo Burger egy szelet furcsán ragadós húsból, egy szelet sajtból és egy salátalevélből áll. A hamburgerben lévő hús eredete teljes rejtély, ahogy az is, milyen szósszal ízesítik. Ráadásul hidegen szolgálják fel, egy papírszalvétában. Akik már kóstolták valaha a kommunista bucit, egybehangzóan azt mondják, hogy olyan az íze mint egy megszikkadt mekis sajtburgernek, amit megspékeltek édes-savanyú mártással.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?