KÜLFÖLD

Hol nyaralnak idén a magyarok?

A legújabb külföldi felmérések azt mutatják, hogy az angol és német turisták nem mernek az elmúlt évek legkeresettebb nyaralóövezeteibe utazni. A Ripost utánajárt, mi a helyzet a hazai utazási irodáknál.
  • Szerző: WM

A német és angol utazni vágyók nagy többsége az általuk biztonságosabbnak vélt Portugáliát és Spanyolországot választja az idén nyáron. Jól mutatja a hatalmas keresletet az a turisztikai előrejelzés, mely szerint ha február végéig nem foglalnak az emberek szállást maguknak, akkor a legkedveltebb portugál és spanyol nyaralási desztinációkban már nem is fognak találni!

Az angolok a vakáció beköszöntével szeretnek napfényes tengerpartra utazni. Törökországban, Egyiptomban és Tunéziában is többször – elsősorban német és angol – turistákat szemeltek ki maguknak a terroristák, ami miatt érthető a félelemérzet kialakulása. Felvetődik azonban a kérdés, ha most mindenki a nyugat-európai úti célokat választja nyaraláshoz, akkor nem ott lesznek-e az újabb robbantások, lövöldözések.

Görögország is bajban…

A kronet.at arról számol be, hogy komoly veszélyben lehet az idei turizmus Görögországban. Az osztrák lap úgy tudja, hogy majdnem 90 százalékkal visszaestek a szezon előtti előfoglalások a tavalyi évhez képest! Ezt feltehetően az egyre elhúzódó migránshelyzet okozza, valamint a naponta a híradásokba kerülő, görög-macedón határon történő rendbontások. Az egyébként is gondokkal küszködő görög gazdaságnak végső pofont jelenthet egy rosszul sikerült turisztikai szezon. A GDP 25 százalékát ugyanis a turizmusból származó bevételek teszik ki.

A magyarok nem félnek

A %% kíváncsi volt, hogy vajon a magyarokra is érvényesek-e a külföldön tapasztalt változások. Molnár Anita, az IBUSZ kommunikációs menedzsere elmondta, hogy március 31-ig tart az előfoglalási szezon, így végleges adatokról még nem lehet beszélni. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a nyugat-európai trendek ekkorát változtak, mivel itthon érdeklődéscsökkenésről nem is beszélhetünk. Görögországban, Olaszországban vagy Spanyolországban a migránshelyzet nem új keletű jelenség, hiszen már több éve küzdenek vele. A honi sajtó érdeklődése a téma iránt csak azt követően emelkedett, hogy érintetté vált hazánk is.

Nem tapasztalunk keresletcsökkenést Törökország iránt, és az már most egyértelműen érződik, hogy idegenforgalmi szempontból nagyon erős a hazai kereslet Görögország iránt. 

A legújabb statisztikák azt is jól mutatják, hogy a magyarok is egyre többet költenek egy-egy utazás alkalmával. Mind a külföldi, mind pedig a belföldi utazások során egyre többen választanak drágább, luxus körülmények között eltöltendő nyaralást.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?