KÜLFÖLD

Horror: elárasztotta a víz a metróalagutat, sokan a szerelvényekben fulladtak meg

Kína középső részét súlyos áradások sújtják. Több száz ember eltűnt, a halálos áldozatok száma folyamatosan növekszik.

Magyar idő szerint kedd délután csaknem fél méter csapadék hullott a kínai Honan tartomány fővárosára, ahol a hirtelen lezúduló esővíz elárasztotta az utcákat, az alagutakat és a 134 kilométer hosszúságú metróhálózatot – írja kínai lapokra hivatkozva a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál.

Helyi sajtóbeszámolók szerint több száz ember ragadt Csengcsou város metróhálózatában. A nagy közösségi oldalakon közzétett felvételeken látni lehet, hogy a víz helyenként vállmagasságig ért a mozgásképtelenné vált szerelvényekben, az emberek pedig tehetetlenül nézték a vízszint folyamatos emelkedését.

Az áldozatok pontos számát egyelőre nem tudni, de meg nem megerősített források szerint 12-en fulladtak meg a vízzel elárasztott metróalagutakban.

A katasztrófavédelem tájékoztatása alapján több mint tízezer embert evakuáltak a katasztrófa sújtotta térségből az elmúlt 48 órában, köztük a csengcsoui egyetemi kórház mintegy hatszáz, súlyosan beteg páciensét is, mivel megszakadt az áramszolgáltatás az egészségügyi intézményben.

„Ilyen esőzés rendszerint egyszer fordul elő százévenként. A helyzet válságos”

- fogalmazott egyik nyilatkozatában a 10 milliós kínai nagyváros válságstábja.

Csengcsouban lényegében teljesen összeomlott a közlekedés és a közmű szolgáltatás. Az áradások miatt a nagyváros repülőtere kénytelen volt 270 járatot törölni.

Az esőzéseket egyébként az In-Fa nevű tájfun váltotta ki, az ítéletidő éreztette hatását a szomszédos Csöcsiang és Fucsien tartományban is. Honanban viszont már olyan jelentős mennyiségű csapadék esett, hogy áradásveszély miatt riasztást kellett kiadni a Sárga-folyó és a Haihe-folyó környéki városokban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?