Létrehozva: 2016.05.20.

Húsz év alatt 605 halott. Sokkoló esetek egyiptomi gépekkel

Ismét felerõsödtek az egyiptomi repülõgépek és repülõterek biztonsága körüli aggodalmak, miután az EgyptAir légitársaság Párizsból Kairóba tartó járata 66 emberrel a fedélzetén csütörtökön a Földközi-tengerbe zuhant.

Nyolc hónapon belül, a csütörtöki volt a harmadik, Egyiptomot érintő légi közlekedési baleset, amelynek híre bejárta a világsajtót. A %RIPOST% is részletesen beszámolt a Párizs-Kairó járat eltűnéséről, a legfrissebb információk szerint a Földközi-tengerbe csapódott az egyiptomi utasszállító 56 utassal és 10 fős személyzettel. A legtöbb szakértő egyértelműen terrortámadásként kezeli a szerencsétlenséget.

A szakemberek szerint felerősödtek az egyiptomi repülőgépek és repülőterek biztonsága körüli aggodalmak, nem véletlenül, hisz az elmúlt évtizedben már többször volt olyan légi katasztrófa és vészhelyzet, amely egy egyiptomi utasszállítót vagy repteret érintett.

2016. március 29.: Szeif Edin Musztafa egyiptomi állampolgár egy robbanóöv-utánzattal eltérítette az EgyptAir 181-es számú, Alexandriából Kairóba tartó járatát 81 emberrel a fedélzetén. Az utasszállító a ciprusi Lárnaka repülőterén szállt le. Ezt követően hatórás túszdráma vette kezdetét, amely végül vérontás nélkül, a gépeltérítő őrizetbe vételével végződött.

2015. október 31.: A Sínai-félszigeten lezuhant a Metrojet orosz légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó repülőgépe, a fedélzetén tartózkodó 224 ember életét vesztette. A vizsgálat szerint a tragédiát az Iszlám Állam által elkövetett terrorcselekmény okozta.

2002. május 7.: Az EgyptAir 843-as számú, Kairóból Tuniszba tartó Boeing 737-es utasszállítója Karthágó közelében lezuhant. A szerencsétlenségben a fedélzeten utazó 62 ember közül 18-an életüket vesztették.

2000. február 23.: Az EgyptAir Johannesburgból Kairóba tartó, Boeing 767-es repülőgépe kényszerleszállást hajtott végre a zimbabwei Harare repülőterén, ahol a menetrend szerint rövid ideig tartózkodott volna. Az utasszállító 76 utasa túlélte a gép kisebb becsapódásával járó landolást.

1999. október 31.: Az EgyptAir 990-es számú járata az Atlanti-óceánba zuhant az Egyesült Államok partjai közelében, Nantucket szigetétől mintegy 90 kilométerre délkeletre. A fedélzeten tartózkodó 217 ember életét vesztette. Az amerikai hatóságok vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy a másodpilóta irányította az óceán felé a Boeing 767-es utasszállítót, egyiptomi tisztségviselők azonban kizárták az öngyilkosság lehetőségét.

1986. június 10.: Az Air Sinai egyiptomi magán-légitársaság Kairóból Sarm-es-Sejkbe tartó járata 25 emberrel a fedélzetén lezuhant. A szerencsétlenségben 22-en vesztették életüket.

1985. november 23.: A palesztin Abu Nidal terrorcsoport három fegyverese eltérítette az EgyptAir Athénból Kairóba tartó járatát. Az egyiptomi biztonsági erők egyik, a repülőgépen utazó tagja tüzet nyitott, lövöldözés vette kezdetét, amelyben többen megsebesültek. A megrongálódott Boeing 717-es repülőgép száz utassal a fedélzetén kényszerleszállást hajtott végre Máltán. Az egyiptomi erők ezután megrohanták az utasszállítót. Az incidensben 58-an életüket vesztették.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

mandiner.hu

Ennél az agyzsibbasztó szellemi igénytelenségnél még Magyar Péter is jobb – ez a helyzet, sajnálom

ripost.hu

„Csontsovány kislány lettél” - Durva kritikákat kapott Szabó Zsófi legújabb fotói miatt

vg.hu

Keserédes üzenetet kapott a forint: lesz itt még rosszabb, mielőtt jöhet a fellángolás

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„Soha többé nem akarlak látni” – durva balhé tört ki a Házasság első látásra műsorában

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Azt hittem, meg fogok halni” - minden lélegzetéért megküzdött és fél enni a 10 éves lány

KÜLFÖLD

Lemondott babájáért a kemoterápiáról a 33 éves nő, belehalt

KÜLFÖLD

„Meg fogok állni, mielőtt meghal” – Takaróval fojtogatta csecsemőjét egy nő élő adásban

KÜLFÖLD

„Hiánya pótolhatatlan űrt hagy az életünkben” – Tömegbe hajtott egy kocsi, egy 4 éves kislány nem élte túl