KÜLFÖLD

Így szabadították ki egy fiú üvegpalackba szorult nyelvét

A hannoveri gyermekkórházban mentették meg a falánk hétéves fiút, akinek gyümölcslés üvegpalackba szorult a nyelve.
  • Szerző: Ripost

A kórházi dolgozók túlnyomásos módszerrel oldották meg a helyzetet: az Auf der Bult gyermekkórház orvosai óvatosan egy vékony műanyag kanült csúsztattak át a gyermek nyelve és a palack nyaka között, és ezen keresztül 60 milliliter levegőt pumpáltak az üvegbe.

Az így keletkezett túlnyomás sérülés nélkül kilökte a palackból a fiú már lilára színeződött és erősen megduzzadt nyelvét.

A gyerek, aki az utolsó csepp gyümölcslét is ki akarta nyalni az üvegből, 24 óráig megfigyelésre a kórházban maradt, 14 nap múlva azonban már nyoma sem látszott a kínos esetnek – számolt be a németországi esetről pénteken a European Journal of Anaesthesiology című szaklap.

Kiderült: a hagyományos módszer azonban nagyobb sérülésveszéllyel jár, többnyire teljes narkózisban, helyi érzéstelenítéssel, sőt intubálással végzik. A túlnyomásos módszer ezzel szemben egyszerű, hatékony és biztonságos – dicsérte saját találmányukat a kezelőorvosok egyike.

A hannoveri klinika sürgősségi osztályán az orvosok előbb a palack karimájának síkosításával, a feltételezett vákuum megszüntetésével próbálkoztak, de hiába. A levegőbefecskendezés ötlete úgy jutott Christoph Eich orvos eszébe, hogy egyszer hasonló módon nyitott ki egy üveg bort, amikor nem volt kéznél dugóhúzó.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?