KÜLFÖLD

Ijesztően népszerű a szocializmus az amerikai fiatalok körében

A szélsőbaloldali gondolatok főleg abban a korosztályban találnak táptalajra, aminek a képviselői már csak a történelemkönyvekből tudhatják, milyen a szocializmus működés közben.

Az elmúlt években nem nagyon változott a szocialista és a kapitalista gazdasági rendszert támogatók aránya a teljes népesség körében az Egyesült Államokban. Az amerikaiak nagyjából 60 százaléka ítéli meg pozitívan a jelenkori kapitalista rendszert, amiben élnek, míg 40 százalékuk inkább a szocializmusban képzeli el a jövőjét – írja a Washinton Times internetes kiadása a Gallup nevű közvélemény-kutató mérésére hivatkozva.

(Monmouth University)

Érdekes azonban, hogy a millenniumi generáció, azaz az ezredforduló után születettek körében már sokkal kiélezettebb a verseny. Itt 51 százalékon áll a kapitalizmus, a 49 százalékon álló szocializmussal szemben. A közvélemény-kutató mérései szerint ez megközelítőleg fele-fele arányú megoszlás a szabadpiacos kapitalizmus népszerűségének csökkenésének tudható be. Ugyanis kapitalizmus támogatottsága 15 százalékponttal csökkent az elmúlt 19 évben, míg a szocializmus népszerűsége nagyjából változatlan maradt.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?