KÜLFÖLD

Ijesztően zavartan, összefüggéstelenül beszélt Joe Biden egy sajtótájékoztatón

A nyugati világ legbefolyásosabb politikusa ismét bebizonyította, hogy már nincs szellemi képességeinek teljes birtokában. Joe Biden a tornádókról motyogott értelmetlenül.

Joe Biden amerikai elnök kedden ellátogatott New York és New Jersey államba, hogy személyesen mérje föl az Ida névre keresztelt hurrikán által okozott károkat. A vizit során több helybéli családdal is találkozott a kormányfő, aki a nap végén egy félórás sajtótájékoztatót tartott a kormány helyreállítási terveiről. Biden újságíróknak elmondta, hogy az Idához hasonló pusztító viharok egyre gyakoribbá fognak válni, ha nem tesznek határozott lépéseket az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.

„Az ország minden részét szélsőséges időjárási jelenségek fogják sújtani. Most épp valós időben éljük át, hogyan fog kinézni az országunk, ha nem cselekszünk”

- fogalmazott a 78 éves kormányfő, aki ezt követően megpróbált példákat sorolni a szélsőséges időjárási jelenségekre, de ami végül kijött a száján, azt megérteni is nehéz, nemhogy magyarra lefordítani.

„Tudja, ez az egész országban jelen van... Úgy néz ki, mint egy tornádó, de már nem hívják így őket. Tudja, amely az ország közepén, Iowában és Nevadában sújtotta a termést és a vizes élőhelyeket. Úgy értem, ez csak így végigvonul az egész országon”

- motyogta Biden, akinek az értelmetlen monológja meglehetősen nagy médiavisszhangot váltott ki. Janice Dean, a Fox News meteorológusa például azt írta a Twitteren, hogy „ők még mindig tornádónak hívják a tornádókat.”

A Townhall című hírportál egyik szerkesztője, Spencer Brown szerint az elnök egy különleges, tornádó-szerű szélviharra, a derechno-ra gondolt, amikor összevissza motyogott, mivel az iowai Nevada városára pont egy ilyen természeti jelenség csapott le tavaly nyáron. A többség szerint azonban Biden nem igazán gondolt semmire az értelmezhetetlen monológ közben. A kritikusok úgy gondolják, hogy az elnök már nincs a szellemi képességeinek teljes birtokában, és a mostani elszólása valójában csak egy újabb tünete a kognitív hanyatlásának.

Nevadai lakosok közül egyébként többen is emlékeztették Bident az interneten, hogy az államban nem szoktak tornádók pusztítani, sőt, sem termőföldek, sem pedig vizes élőhelyek sincsenek ott, ráadásul Nevada nem is az ország közepén fekszik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?