Létrehozva: 2021.10.03.

Illegális migránsokra nyitottak tüzet a francia rendőrök, többen megsérültek

A francia rendőrök most először használtak lőfegyvert az Egyesült Királyságba igyekvő illegális migránsok feltartóztatása érdekében. A közvélemény vegyes érzelmekkel fogadta az incidenst.

Francia rendőrök több célzott lövést is leadtak gumilövedékes fegyverből illegális migránsok egy csoportjára, akik épp egy gumicsónakot készítettek elő Dunkerque városának tengerpartján, hogy átevezzenek az Egyesült Királyágba a La Manche csatornán keresztül. A hétvégén történt incidens során két iráni férfi súlyosan megsérült, a belügyminisztérium pedig belső vizsgálatot rendelt el – írja a Daily Mail internetes kiadása.

Sajtóbeszámolók alapján az lövöldözésben érintett két rendőr épp a dunkerque-i strandon járőrözött szombaton a hajnali órákban, amikor nyolc iráni férfira lettek figyelmesek, akik egy gumicsónakot cipeltek a tenger felé. Az egyenruhások többször is megállásra szólították fel őket, de mivel ennek nem tettek eleget, tüzet nyitottak. A célzott lövések két illegális bevándorlót is eltaláltak, egyiküknek eltört a lába, míg a társa kézsérüléseket szenvedett. Őket jelenleg kórházban ápolják.

Úgy tudni, hogy a tengerpartra vitt gumicsónakkal összesen 40 illegális bevándorló szeretett volna eljutni Nagy Britanniába. Többségüket ellen nem indult eljárás, a csónakot cipelő 8 iráni állampolgárt viszont embercsempészettel gyanúsítják. Ezt ők kategorikusan tagadják, miközben azt állítják, hogy a rendőrök bárminemű figyelmeztetés nélkül nyitottak rájuk tüzet.

A lövöldözés meglehetősen nagy hírverést kapott a nemzetközi sajtóban, ugyanis ez az első ismert eset, amikor a francia rendőrök lőfegyvert használtak az Egyesült Királyságba igyekvő illegális migránsok feltartóztatása érdekében.

Laura Padoan, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) szóvivője „szörnyűnek és szükségtelennek” nevezte a lövöldözést a közösségi oldalán. A brit véleményformálók többsége viszont már az elégedettségének adott hangot az incidenssel kapcsolatban. Kelvin MacKenzie, a The Sun napilap korábbi szerkesztője például a következőket írta a Twitteren:

„Gratulálok a francia rendőrségnek, amiért gumilövedékkel lőttek rá az iráni embercsempészekre, miközben azok egy csónakot toltak a vízbe Dunkerque-nél. A lövéseknek elrettentő hatása lesz.”

[caption id="" align="alignnone" width="1350"]Kép Jelenleg több ezer illegális migráns szeretne eljutni Észak-Franciaországból az Egyesült Királyságba. A francia parti őrség kiemelten kezeli a helyzetet, de az átkelések száma még ennek ellenére is folyamatosan nő.[/caption]

A BBC nemrég arról számolt be, hogy a Franciaországból Anglia felé irányuló migrációs nyomás folyamatosan nő, és az idén már kétszer annyian keltek át a két országot elválasztó La Manche-csatornán, mint a tavalyi évben összesen, pedig még csak kilenc hónap telt el 2021-ből.

Szeptember 26-án 669 fő kelt át a tengeren 22 csónakon, mellyel az idei évben a csatornát átszelő illegális migránsok száma 17 ezerre emelkedett, ami több mint a kétszerese a tavaly regisztrált 8460 határsértőnek.

London és Párizs között egyébként diplomáciai feszültséget is okozott már a La Manche-csatornán kialakult migrációs válsághelyzet, ugyanis a brit kormány júliusban 54 millió fontot (22,5 milliárd forint) adott Franciaországnak, hogy keményebben lépjenek fel a bevándorlókkal szemben. Mivel azonban a pénzügyi támogat ellenére is folyamatosan emelkedik a csatornán átkelő migránsok száma, Priti Patel brit belügyminiszter a pénzcsapok elzárásával fenyegette meg a francia kollégáját.

Az idei év első kilenc hónapjában már több mint kétszer annyi illegális bevándorló kelt át a La Manche-csatornán, mint 2020-ban – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Egyre nagyobb a Franciaországból Anglia felé irányuló migrációs nyomás, a BBC cikke szerint az idén már kétszer annyian keltek át a két országot összekötő La Manche-csatornán, mint a tavalyi évben összesen, pedig még csak kilenc hónap telt el 2021-ből. Szeptember 26-án újabb 669 fő kelt át a tengeren 22 csónakon, ezzel az idei évben a csatornát átszelő illegális migránsok száma 17 ezer 063-ra emelkedett, ami több mint a kétszerese a tavaly regisztrált 8460 illegális migránsnak. Különösen mozgalmas volt a szeptember, mivel csak ebben a hónapban 4638 illegális migráns kelt át a tengeren, összesen 160 hajó fedélzetén Franciaországból Angliába.
A két ország között az utóbbi időben rengeteg diplomáciai feszültséget okozott a migrációs helyzet. A brit és a francia belügyminiszter júliusban megállapodott arról, hogy London és Párizs közösen lép fel az egyre nagyobb méreteket öltő migránsáradat ellen: az Egyesült Királyság 2021-ben és 2022-ben 62,7 millió eurós támogatással segíti Franciaországot, hogy megfelelő felszerelést tudjanak beszerezni az illegális bevándorlás ellen folytatott küzdelemhez.
A francia belügyminisztérium pedig arra tett ígéretet, hogy megnöveli a part mentén járőröző rendőrök. számát. Priti Patel brit belügyminiszter a nyáron jelentette be az úgynevezett Borders Bill törvényjavaslatot, melynek célja az illegális migráció visszaszorítása. A New Plan for Immigration bevándorlási terv részeként lehetővé tenné az embereket kizsákmányoló embercsempész bandák nyomon követését, valamint szigorúbb büntetéssel megakadályozná az illegális belépést az Egyesült Királyság területére. A brit hatóságok az illegális migránsokra és az őket segítő embercsempészekre kiszabott büntetésen is sokat szigorítottak, hat hónapról négy évre emelték az engedély nélkül Nagy-Britanniába belépő migránsok büntetését, míg az embercsempészekre 14 év helyett életfogytiglani szabadságvesztés várhat. A brit belügyminisztérium úgy véli, hogy a New Plan for Immigration elnevezésű bevándorlási tervvel sikerül megállítani a bevándorlók életét veszélyeztető csempészeket.
A történtekről beszámoló Valeurs actuelles nevű francia hetilap információi alapján az elmúlt hétvégén a Franciaország északi részén lévő Nord-Pas-de-Calais megyében 197 migránst tartóztattak le a francia hatóságok, ám ez jócskán elmarad a brit várakozásoktól. A francia lap szerint azért ugrott meg ilyen mértékben a tengeren átkelő migránsok száma, mert az utóbbi időben sokat szigorítottak a szárazföldi útvonalak ellenőrzésén. Az egyre fenyegetőbb migránsáradatra felfigyelt Nigel Farage brit politikus is, aki a Twitteren tett közzé egy videófelvételt a Kent partjainál kikötött csónakokról érkező illegális bevándorlókról, megjegyezve, hogy a felvételen nem látja azokat a nőket és gyerekeket, akikről a médiában beszélnek. Valóban, a felvételen egytől egyig életerős fiatal férfiak láthatóak.
 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sokakat érintő változás jöhet a magyar jogosítványoknál

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

metropol.hu

Közleményt adtak ki a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

vg.hu

Varga Mihály bemutatta: majdnem egész Európa azt irigyli, milyen alacsony az adó Magyarországon a benzinen

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Kitálalt a hospice nővér: ez a 6 jele annak, hogy haldoklunk

KÜLFÖLD

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

KÜLFÖLD

Átszúrta a szívét: iskolája előtt késelte halálra osztálytársa a 15 éves fiút

KÜLFÖLD

„Jobb anyát nem is kívánhattunk volna" - Egy ötcsillagos szállodában holtan találtak rá a kétgyermekes nőre