KÜLFÖLD

Indonéziában nagy erőkkel vizsgálják, hogy a Covid-vakcina megfelel-e a muszlim étkezési szokásoknak

A dél-kelet ázsiai régióban Indonézia számít az egyik legfertőzöttebb országnak. A járvány kirobbanása óta 788 ezer koronavírusos esetet regisztráltak, és 23 ezren hunytak el a betegségben.

Indonézia legmagasabb szintű muszlim papi tanácsa egy külön vizsgálóbizottságot állított fel annak kiderítése érdekében, hogy a koronavírus elleni vakcina megfelel-e a halal étkezési szokásoknak és az iszlám elveinek.

Erre az égető kérdésre mindenképp választ szeretnének kapni a tömeges oltás kezdete ellőt, máskülönben komoly társadalmi ellenállásba ütközhet az oltási kampány – írja a londoni székhelyű Reuters hírügynökség.

A 300 millió lakosú Indonéziában január 13-án kezdődik a tömeges oltási kampány a kínai Sinovac Biotech vakcinájával. A készítményből összesen 3 millió adagot rendeltek. Az első oltást az ország elnöke, Joko Widodo kapja majd meg élő tévéadásban, hogy a vakcina minél szélesebb körű beadatására buzdítsák a lakosságot.

Az Indonéziai Ulema Tanács (MUI) álláspontja szerint a kampány kezdete előtt fontos lenne tudni, hogy a kínai vakcina minden tekintetben összeegyeztethető-e az iszlám elveivel. Indonézia legmagasabb szintű muszlim papi tanácsának elnöke, Muti Arintawati elmondta, hogy együttműködnek az ország egészségügyi hatóságaival, de a vakcinával kapcsolatos vallásjogi döntésüket (fetva) meg kell várniuk.

A New York Times arról számolt be, hogy kínai Sinovac Biotech egy közleményt juttatott el a MUI vizsgálóbizottságához, melyben megnyugtatták őket, hogy a vakcinájuk „sertéshússzármazéktól mentes”.

Az Indonéziával szomszédos Malajziában egyébként a helyi vallási hatóságok már kijelentették, hogy a COVID-19 vakcinák minden tekintetben megfelelnek az iszlám vallási előírásainak, és megengedettek a muszlimok számára.

Fontos megjegyezni, hogy MUI nem most először vizsgálja egy vakcina összeférhetetlenségét a muszlim hittel. A szervezet 2018-ban kijelentette, hogy a kanyaró elleni védőoltást tiltja az iszlám. Ezzel a döntésükkel pedig nagyban akadályozták az indonéz egészségügyi hatóságokat abban, hogy hatékonyan lépjenek fel a vörös himlő terjedése ellen, mert az ország lakosságának egy jelentős része nem kért a vakcinából. Szakértők szerint ez a forgatókönyv a jelenlegi helyzetben is bekövetkezhet.

És ezeket olvastad már?