KÜLFÖLD

Indul a Star Trek program. Ha ez bejön, mindenkit beelőznek az oroszok

A Kreml által támogatott kutatási terv célja, hogy gyakorlatban is alkalmazható módszert dolgozzanak ki a teleportálásra. Valóság lesz a sci-fiből...
  • Szerző: F. G.

Az orosz kormányzat hivatalos kutatási és fejlesztési tervében szerepel, hogy 20 év múlva a Kirk kapitánytól ismert technika bizonyos értelemben valósággá váljon, tudósít az M1 Híradó a Telegraph és a Seeker nyomán. Milliárdokat fektetnek a projektbe.

Õrülten hangzik, de folynak a témában sikeres kísérletek molekuláris szinten,

 

mondta az orosz Kommersantnak Alexander Galitsky, befektető. Annyi minden megvalósult mára, ami két évtizede csak a sci-fi filmekben volt látható. A kibernetikai-piac a kvantum-számítástechnika és az idegi összeköttetések (közvetlen kapcsolat között számítógépek és emberi agyak) technológiai fejlődésére alapozhat, közölte a Kommersanttal.

Még 2010-ben kínai tudósok arról számoltak be, hogy képesek “teleportálni” az „információt” 9,9 mérföldre. Majd 2014-ben sikerült a fényrészecske kvantumállapotát 15,5 mérföldre továbbítani. Egy évvel később Hiroki Takesue, a japán NTT kutatója és csapata foton kvantumállapotát „átvitték” több mint 60 mérföld távolságra.

Nem ember, hanem kvantuminformáció “teleportálásáról” van szó az orosz tervekben.

Élő szervezet egyik pontból a másikba történő szállítása hasonlíthatatlanul bonyolultabb folyamat lenne. Először is, a teleportáláshoz meg kell semmisíteni az illetőt, majd szubatomi szinten felépíteni. Ami már csak adatmennyiségben is olyan méretű feladat, hogy egyetlen szuperszámítógép sem birkózna meg vele.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?