Létrehozva: 2021.09.18.

„Irányíthatatlan a helyzet” – hatalmas migránsáradat az Egyesült Államok déli határán

A republikánus politikusok kivétel nélkül, a demokraták közül pedig egyre többen a Joe Biden vezette szövetségi kormány laza bevándorláspolitikáját teszik felelőssé a migrációs válság kialakulásáért.

Az amerikai Vámügyi és Határvédelmi Ügynökség (CBP) hivatalos adatai szerint augusztusban 208 887-en próbáltak meg illegálisan bejutni az Egyesült Államokba Mexikó irányából. A frissen publikált számok azt jelentik, hogy az illegális migráció 317 százalékkal növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest, amikor mindösszesen 50 ezer határsértő elfogását jelentették a hatóságok – írja a Fox News internetes kiadása.

Beiktatása után Joe Biden teljesen felszámolta elődje, Donald Trump szigorú bevándorláspolitikáját. A 78 éves demokrata kormányfő leállította az amerikai-mexikói határra tervezett fal építését, lehetővé tette, hogy az országban tartózkodó 11 millió rendezetlen helyzetű (undocumented) illegális bevándorló amerikai állampolgárságot szerezzen, feloldotta a potenciálisan terroristakibocsájtó országok állampolgárainak beutazási tilalmát és 15 ezerről 125 ezer főre emelte az évente befogadható menedékkérők számát. De, ami a legfontosabb, megszüntette a Trump-féle „Maradj Mexikóban” (Remain in Mexicó) programot, ami arra kötelezte a közép-amerikai menedékkérőket, hogy Mexikóban várják meg, amíg az amerikai hatóságok elbírálják a kérelmüket.

Biden hatalomra jutásával az Egyesült Államok határa lényegében megnyílt az illegális migránsok előtt. Az amerikai Legfelsőbb Bíróság (Supreme Court) azonban augusztus végén arra kötelezte az elnököt, hogy léptesse ismét életbe „Maradj Mexikóban” programot, mivel a konzervatív többségű bírói testület arra a megállapításra jutott, hogy a Biden-kabinet megsértette a szövetségi törvényeket, amikor egy elnöki rendelettel hatályon kívül helyezte a jogi határzár legfontosabb bástyáját. A bíróság döntését sokan üdvözölték, az azonban csak hosszútávon fogja az illegális migránsok számának látványos csökkenését eredményezni.

A jelenlegi kabinet mentségére szóljon, hogy Bidenék sem fogadják be kivétel nélkül az összes, dél felől érkező illegális bevándorlót. A papírokkal nem rendelkező migránsok 44 százalékát ugyanis a Donald Trump által bevezetett, úgynevezett 42-es cikkely alapján visszakísérték a határhoz augusztusban, a Vámügyi és Határvédelmi Ügynökség (CBP) emberei pedig kitoloncolták őket. Nem úgy a kísérő nélkül érkező gyermekeket és a kisgyermekes családokat, ők továbbra is feltétel nélkül az Egyesült Államok területén maradhatnak az érkezésük után.

Mindent egybevetve azonban kijelenthető, hogy a migrációs nyomás évszázados csúcson van az Egyesült Államok déli határán. Ezt hűen tükrözi az amerikai-mexikói határon fekvő, texasi Del Rio város nemzetközi hídja alatt összegyűlt 8 ezer illegális migráns, aki csak arra vár, hogy az amerikai hatóságok döntsenek a sorsukról.

[caption id="" align="alignnone" width="2048"]Kép A texasi Del Rio város nemzetközi hídja alatt feltorlódott illegális migránsok többsége haiti származásúnak vallja magát. (Forrás: Bill Melugin, Twitter)[/caption]

[caption id="" align="alignnone" width="1600"]Kép A szövetségi határvédelmi ügynökségek képtelenek úrrá lenni a kialakult helyzeten. (Forrás: Bill Melugin, Twitter)[/caption]

A Fox News beszámolója szerint a híd alatt feltorlódott határsértők száma napról napra több ezer fővel növekszik. Szerdán több mint 4 ezren voltak, de csütörtök reggelre ez a szám körülbelül 8200-ra duzzadt. Egy neve elhallgatását kérő határőr azt mondta a konzervatív kábeltévé riporterének, hogy a rendvédelmi ügynökségek túlterheltek, és „a helyzet irányíthatatlanná vált”.

A kialakult helyzet miatt Greg Abbott texasi kormányzó hat határátkelő lezárását rendelte el, hogy a rendfenntartó erőket át lehessen csoportosítani a migrációs „forrópontokra”.

„A Biden-kormányzatot a teljes zűrzavar jellemzi, és ugyanolyan rosszul kezeli a határválságot, mint az afganisztáni evakuálást”

- fogalmazott a republikánus kormányzó, aki utasította a Nemzeti Gárda egységeit, hogy vonuljanak a határátkelőhelyekhez és azok környékére, hogy elrettentsék a migránsokat az átkeléstől.

A határvédelmi ügynökségek hivatalos adatai szerint egyébként az idei év első nyolc hónapjában 1,3 millió illegális bevándorlót állítottak meg az amerikai-mexikói határ amerikai oldalán.

Az Egyesült Államok déli határán kialakult migránsválság kormányzati kezelését bírálta, és a Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció illegális bevándorlókra vonatkozó „következetes stratégiáját” hiányolta még a liberális The Washington Post című amerikai napilap is.

„A Biden-kormányzat – amely nyilvánvalóan kétségbeesve akart valamilyen bevándorlási stratégia révén rendet teremteni az egyre ellenőrizhetetlenebbé váló migráció terén – olyan célokról beszél, amelyek nélkülöznek bármiféle a konkrét politikát, menetrendet illető elképzelést” – fogalmazott a cikk szerzője. „Ténylegesen visszájára fordították és visszavonták a Trump-kormány néhány ártalmas intézkedését, de nem rendelkeztek világos ütemtervvel a közvetlen válság kezelésére” – írta a Post.

A cikk szerint a Biden-kormány következetlen politikája ahhoz vezethet, hogy a demokraták a 2022-ben esedékes félidős választásokon elveszíthetik jelenlegi többségüket az amerikai törvényhozás alsóházában, illetve a szenátusban is.

A napilap megjegyezte, hogy ugyan Kamala Harris amerikai alelnök hosszú távú stratégiát dolgozott ki az illegális bevándorlást jelenleg serkentő közép-amerikai tényezők kezelésére, de – mint írják – hiányzik a tényleges cselekvési terv. A cikk szerint szintén kudarcnak tekinthető, hogy enyhítették vagy eltörölték a beutazás visszaszorítására irányuló intézkedéseket, miközben az alelnök azt üzente a bevándorlóknak, hogy ne kíséreljenek meg az Egyesült Államokba menni. „Ez a kudarc mérhető, és politikailag mérgező” – fogalmazott a Post.

Már júniusban rekordszámú, közel 190 ezer migránst vettek őrizetbe az Egyesült Államok déli határán, annak ellenére, hogy a korábbi tapasztalatok szerint a nyári hőség általában elrettenti a bevándorlókat attól, hogy útnak induljanak. A pénzügyi év eleje óta összesen 1,1 millió bevándorlót fogtak el a hatóságok.

A számoktól megrémülve a közigazgatás – feldühítve a bevándorlás híveit – bejelentette, hogy megtartja a Trump-korszaknak azt a népegészségügyi intézkedését, amely megakadályozza, hogy migráns családok menedéket kérjenek a déli határnál”

– írta a Post.

„A 42-es cikkelyként ismert intézkedés azonban visszatartó erőként egyre hatástalanabbnak bizonyult. A migránsok újra és újra megpróbálják átlépni a határt, még akkor is, ha tudják, hogy a menedékkérelem elbírálása nélkül kiutasíthatják őket” – tette hozzá a cikk írója.

Az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Ügynökségének (CBP) jelentése szerint az illegális határátlépési kísérlet miatt elfogott migránsok 34 százaléka az elmúlt években már legalább egyszer megpróbált bejutni az Egyesült Államok területére. Továbbra is az egyedülálló felnőttek alkotják a migránsok legnagyobb csoportját, annak ellenére, hogy számuk 3 százalékkal csökkent. Ezzel szemben nőtt a kísérő nélküli kiskorúak és az illegális határátlépéssel próbálkozó családok száma. Nekik ugyanis nagyobb az esélyük arra, hogy maradhatnak.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Korda Györgyöt fél óránál tovább nem hagyhatja magára Klárika

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt

KÜLFÖLD

Milyen anya az ilyen? Gyilkos írónő üzent a gyerekeknek

KÜLFÖLD

A kulcsát kereste, de véletlenül a kamaszlányát lőtte le egy édesanya

KÜLFÖLD

Ha nem teszitek meg, kiraklak titeket az éjszakába – fenyegette a 11 éves lánykákat a pedofil