KÜLFÖLD

Iskolai könyvégetést szerveztek a kanadai liberálisok a megbékélés jegyében

Több ezer könyvet terveztek elégetni a világ egyik legfejlettebb országában – nem, nem a nácik, hanem magukat progresszívnak gondoló személyek.

Egy kanadai iskolaszövetség könyvégetést szervezett „redonnons a la terre”, azaz „adjátok vissza a földnek” néven, mely során közel ötezer olyan kiadvány elégetését vagy más módon történő megsemmisítését tervezték, melyekben negatív kontextusban, hibásan ábrázolták az indiánokat. Az eseményt az őslakosok felé irányuló „nyitottság és megbékélés gesztusaként” terveztek megtartani, de az eseményből végül nem lett semmi, köszönhetően a Radio Canada francia nyelvű kanadai hírportál oknyomozó cikkének.

A könyvégetésben kicsúcsosodó projektet még 2019-ben indította a Providence Iskolaszövetség, melyhez összesen 30 iskola tartozik Ontario délnyugati részén. A cél az volt, hogy összegyűjtsék az őslakos indiánokat negatívan ábrázoló könyveteket a közintézmények könyvtáraiból, hogy „elássák a rasszizmus, a megkülönböztetés és a sztereotípiák hamvait abban a reményben, hogy egy olyan befogadó országban nőhessenek fel a gyerekek, ahol mindenki jólétben és biztonságban élhet.”

Úgy tudni, hogy a program keretén belül összesen 4716 könyvet távolítottak el könyvtárak polcairól, melyek közül körülbelül harmincat már elégettek vagy más módon újrahasznosítottak. Hogy a többi kiadványnak mi lett a sorsa, azt nem tudni, de a Radio Canada értesülései szerint most ezeket kívánták elégetni rituális körülmények között, de az eseményt titokban tartották a szervezők, mivel féltek a szülők és a tanárok felháborodásától.

Az eddig elégetett könyvek hamuját trágyaként használtuk a diákok által ültetett fákhoz

- mondta a National Post hírportálnak Lyne Cossette, a Providence Iskolaszövetség szóvivője, aki megvédte a könyvégetést, mindazonáltal elismerte, hogy egyesek nyugtalanítónak találhatták a rituálé tervét.

Elégetett könyvek hamujával ültet facsemetét a Providence Iskolaszövetség egyik alkalmazottja.

Suzy Kies, az Őslakos Népek Bizottságának társelnöke, a könyvégetés egyik szellemi atyja szerint nem ördögtől való a rasszistának vélt kiadványok megsemmisítése. Elmondása alapján – többek között – képregényeket, regényeket és enciklopédiákat is összegyűjtöttek, mert túlságosan „fehérközpontúnak” találták őket. Az olyan gyermekeknek szánt képregényeket, mint az „Asterix és az indiánok” és a „Tintin Amerikában” szintén begyűjtésre kerültek, mert részegen vagy civilizálatlan emberként ábrázoltak bennük az őslakosokat. Egy 2011-ben megjelent „Cowboyok és indiánok” című ismeretterjesztő könyvet pedig a „szörnyű címe” miatt száműztek a könyvtárak polcairól.

Suzy Kies, a könyvégetés szellemi atyja, és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök

A Radio Canada oknyomozó cikkéből egyébként az is kiderül, hogy Suzy Kies nem annyira őslakos, mint ahogy azt korábban állította magáról. Hivatalos anyakönyvi kivonatokra hivatkozva ugyanis a hírportál arról számolt be, hogy a könyvégetés főszervezőjének apja Luxemburgban született, anyja pedig francia. Egy családfakutató pedig arra a következtetésre jutott, hogy a liberális véleményvezérnek „legalább hét generáció óta nincsenek őslakos felmenői”.

Miután a sajtóban híre ment a tömeges könyvégetés tervének, illetve annak, hogy az egyik főszervező még csak nem is őslakos, a projektet felfüggesztették, Suzy Kies pedig lemondott Justin Trudeau kanadai miniszterelnök liberális pártjának őslakosokért felelős bizottságában betöltött tisztségéről.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?