KÜLFÖLD

Itt élt szüleivel a 18 éves müncheni támadó

Teljesen lezárt egy többemeletes lakóházat és átkutatott egy abban található lakást a müncheni Maxvorstadt kerületben a német rendőrség szombat hajnalban, néhány órával azután, hogy egy 18 éves német-iráni fiatal kilenc embert agyonlőtt és további 16-ot megsebesített a müncheni Olympia bevásárlóközpontban és a közelben lévő gyorsétteremben, majd öngyilkos lett.
  • Szerző: A.Z.

A dpa német hírügynökség értesülései szerint a nyomozók kartondobozokat vittek magukkal a lakásból. A Bild című német napilap online híroldalán azt írta, az elkövető szüleinek lakásáról van szó. A rendőrség ezt nem erősítette meg. A Bild információi szerint a fiatalember együtt élt szüleivel és a lakóhelyéhez közeli iskolába járt.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök szombat reggel megrendülve nyilatkozott a történtekről. "Könnyekkel és rémülettel tölt el mindenkit ez a brutális és embereket semmibe vevő támadás" - mondta, és köszönetet mondott a világ minden részéről érkező támogatásért.

A német rendőrség szakszervezetének alelnöke arra szólított fel, hogy veszélyhelyzetek esetén biztonsági okokból a fénykép- és videofelvételeket ne tegyék közzé azonnal a lakosok, hanem adják át a rendőrségnek. A hatóságoknak és a nyilvánosságnak is hozzá kell szoknia ahhoz, hogy

a közösségi médián keresztül gyakorlatilag valós időben követik a hasonló véres történéseket,

ez azonban problémákat vet fel a nyomozáskor és az evakuálási intézkedéseknél - mondta.

Előző este a közösségi médiában sok, később valótlannak bizonyult híresztelés terjedt el a lövöldözésről. A müncheni rendőrség péntek esti felhívása ellenére számos fotó és videofelvétel került  fel a világhálóra.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?