KÜLFÖLD

A hatóságoknak továbbítják azoknak az adatait, akik nem oltatják be magukat Izraelben

Izrael példaképként szolgál sok más ország számára, hiszen arányaiban náluk a legnagyobb átoltottság a világon. Egy szerdán megszavazott törvény azonban sokakban kételyeket ébresztett.
  • Szerző: WM

Izraelben úgy döntöttek a törvényhozók, hogy összegyűjtik és bizonyos hatóságoknak továbbítják azon emberek adatait, akik nem oltatták be magukat a koronavírus elleni vakcinával. A hatóságok így tudni fogják a be nem oltottak pontos nevét, címét, telefonszámát és személyi számát.

Izraelben összegyűjtik azon emberek adatait, akik nem kérnek oltást

Izraelben összegyűjtik azon emberek adatait, akik nem kérnek oltást
Fotó: Joel Saget / afp

Többen is felemelték a törvény elfogadása után a hangjukat, és arra panaszkodtak, hogy ez nem összeegyeztethető az adatvédelmi szabályokkal. A döntéshozók azonban azzal védekeznek, hogy csak azért van szükségük a be nem oltottak adataira, hogy fel tudják venni velük a kapcsolatot, és megpróbálják rábeszélni őket az oltakozásra.

Az adatokat megkapó tisztségviselőknek egyébként titoktartási megállapodást kell aláírniuk, és az adatokat legkésőbb a kézhezvételtől számított 60 napon belül törölni kell.

A 9,3 millió lakosú Izraelben nagyon előrehaladott állapotban van az átoltottság. A teljes népességnek már a harmada megkapta mind a két oltást, míg a 70 év felettiek 90 százalékát már legalább egy adag vakcinával beoltották.

Izraelben egyébként egyre inkább szükség van az oltásra, hiszen a nem alapvető szolgáltatásokat nyújtó üzletekbe, tömegrendezvényekre ezentúl csak azok mehetnek, akiknek van oltási igazolványuk.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?